Scena

"Šaputanje cvijeća na Putu svile" u Budvi

Izložba slika "Srdačni Sečuan, šaputanje cvijeća na Putu svile" biće sjutra otvorena u budvanskoj Modernoj galeriji u 19 časova.
"Šaputanje cvijeća na Putu svile" u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Događaj će svečano otvoriti predsjednik Opštine Budva Lazar Rađenović, a publici će se obratiti i Ambasador Republike Kine u Crnoj Gori Cui Dživei.

Postavku čini 80 slika koje potpisuju tri umjetnika - Vu Ruifeng, Liju Žonglijang i Fan Ruju. Nakon otvaranja izložbe, oni će pokazati svoje kaligrafsko umijeće oslikavanjem svile.

- Danas, sa proljećnom toplinom i blagim povjetarcem, zemlja Sečuana njedri raskošne cvjetove. Mastilom i bojama, sečuanski umjetnici na slikama slave svoj prelijepi rodni grad. Sva njihova djela izražavaju umjetničku strast na poseban način: hitrim i blagim potezima četkicom, koristeći mastilo i bezgraničnu maštu, tvoreći slike da bi izrazili svoje osjećaje, koristeći boje da bi oslikali svoje misli. Njihove emocije i osjećanja su živopisno izložena između papira i četkice. Slikanjem, oni trenutno grade novi Put svile kako bi nastavili zamisao predaka i prenijeli cijelom svijetu poruku harmonije, civilizacije i prijateljstva u srdačnijem i temeljnijem duhu - navodi se u tekstu kataloga ove izložbe.

Izložbu organizuju Muzeji Budve, Ambasade Republike Kine u Crnoj Gori i Muzej pokrajine Sečuan.

Portal Analitika