Scena

"Terra-poliptihon" Bata Medojevića u Galeriji "Nikola I"

Izložba "Terra-poliptihon" akademskog slikara Bratislava Bata Medojevića biće sjutra otvorena u Galeriji "Nikola I" u Nikšiću u 20 časova, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću 2015.
"Terra-poliptihon" Bata Medojevića u Galeriji "Nikola I"
Portal AnalitikaIzvor

Umjetnik će predstaviti segment ciklusa slika "Terra", rađen u tehnici tera-apretura (terra-appreter).

- Izložba nosi naziv "Terra-poliptihon", jer su slike predstavljene u horizontalnim i vertikalnim nizovima: diptiha, triptiha i poliptiha. Ovako povezane grupe slika u Evropi se javljaju sa pojavom hrišćanstva, odnosno, izradom pokretnih i nepokretnih oltara u bogomoljama, gdje su slike ilustrovale narativnost biblijskih događanja. Ali, njihovo porijeklo je mnogo dublje u istoriji. Ono što velikim dijelom karakteriše povezanost slika, na ovoj izložbi, nije narativnost ili, pak, istovjetan kolorit, već autorova želja da analitički objasni i samu prirodu simbola i smisao značenja.  U tako vidnom usmjerenju, autor nam prikazuje da simbol, sam po sebi, ima svoju dubinu i srodnost, koja je semantički kontroverzno ispisana na različitim mentalnim matricama psihe, te otud traži i različit pristup u iščitavanju značenja srodnosti, poput vode koja mijenja agregatna stanja u zavisnosti od okolnosti - navodi se u najavi ove izložbe.

Bratislav Bato Medojević rođen je 13. februara 1957. godine. Studirao je u Titogradu, Nikšiću i Sarajevu, gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Član je ULUCG-a  1987. godine, a od 1993. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Živi u Podgorici. Prvi put je izlagao u Podgorici - na kolektivnoj izložbi mladih slikara 1984. i samostalno 1988. godine. Do sada se likovnoj publici predstavio na još šesnaest samostalnih izložbi i brojnim kolektivnim izložbama.

Organizator ove izložbe je Centar za kulturu Nikšić.

Foto: niksic.me

Portal Analitika