Scena

Milena Jovićević i Željko Reljić izlažu u Tirani

Renomirani crnogorski umjetnici Milena Jovićević i Željko Reljić predstaviće se zajedničkom izložbom "207899/121577" koja će večeras biti otvorena u Zeta art centru u Tirani u 19 časova.
Milena Jovićević i Željko Reljić izlažu u Tirani
Portal AnalitikaIzvor

Postavka obuhvata objekte, video animacije i fotografije nastale kao rezultat rada slikarke i vajara na zajedničkom konceptu.

Izložbu prati trojezični katalog, u kome tekstove potpisuju Fransis Korabef, istoričar umjetnosti i umjetnik Helidon Đerđi.

- Ne znajući otkud dolaze ove brojke, moglo bi se pomisliti da podrazumijevaju neke lozinke ili šifrovane poruke. Međutim, to je samo broj pređenih kilometara na instrumental tabli automobila umjetnika… Postavka u Galeriji "Zeta" je osmišljena kao putovanje u noć putevima Crne Gore, sa samo nekoliko punktova svjetla u tami. Mnogo toga se događa na cestama i na njihovim marginama. Kao javni prostor, koji je svakodnevno svima koristan, ceste odražavaju sliku jedne zemlje. Milena Jovićević i Željko Reljić zauzimaju kritički stav, analiziraju društvo u kojem žive, preispitujući crnogorsku i balkansku stvarnost, postavljajući mnoga pitanja uz krajnje ironičan prizvuk. Naizgled duhovita postavka, iznenada se pretvara u svoju suprotnost i posjetilac mora da se suoči s veoma uznemirujućim i teškim sadržajima... Možemo li u radu da osjetimo nešto skriveno, što pokazuje tračak svjetlosti kroz zatvorena vrata, ili nešto očigledno, vrlo blizu, ali ipak izvan dometa? Je li to prijetnja, ili je to svjetlo? Hoće li otpad potrošačkog društva brzo zamijeniti divlje životinje? Što god da posmatramo - ogromnu plastičnu kesu koja jedri Skadarskim jezerom poput barke, ili umjetničke intevencije na pravim saobraćajnim znakovima, koji se pretvaraju u apsurdne cjeline, ovi radovi nas svakako vraćaju na izvor naših problema -  zapisao je Fransis Korabef u katalogu za izložbi "207899 / 121577".

Projekat Jovićević i Reljića sufinansiralo je Ministarstvo kulture Crne Gore. 

Portal Analitika