Scena

Audio-vizuelno putovanje kroz njemačku književnost u KIC-u

Književno veče "Njemačka litera-tura” biće večeras priređeno u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 19 sati.
Audio-vizuelno putovanje kroz njemačku književnost u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Biće to audio-vizuelna virtuelna tura kroz književnost njemačkog romantizma i mjesta na njemačkom govornom području gdje je ona nastajala. Publika će biti u prilici da čuje odlomke iz pisama iz Danteovih "Jada mladog Vertera", replike Šilerovih "Razbojnika", te stihove i prozu Novalisa, Brentana i Hofmana, uz zvuke romantičarske muzike. Preći taj put znači upoznati se sa nasljeđem njemačkog romantizma koje je obilježilo njemački jezik i njemačku kulturu u cjelini, ali i evropsko, odnosno svjetsko filološko i književno nasljeđe.

Nevladina organizacija Humboltovo društvo osnovana je 2011. godine u Podgorici i posvećena je unaprjeđenju crnogorsko-njemačke kulturne razmjene kroz promovisanje jezičkog i kulturnog nasljeđa zemalja njemačkog govornog područja u Crnoj Gori, te akademske razmjene sa univerzitetima na njemačkom govornom području. Humboltovo društvo takođe radi na promovisanju učenja njemačkog jezika na svim nivoima obrazovanja.

Veče "Njemačka litera-tura" organizuju Humboltovo društvo, studenti germanistike sa Univerziteta Crne Gore i podgorički KIC.

Portal Analitika