Scena

Pikaso u četvrtak na Cetinju

Izložba djela Pabla Pikasa biće otvorena u četvrtak u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju u 20 časova, prenosi RTCG.
Pikaso u četvrtak na Cetinju
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, do 30. oktobra posjetioci će moći da vide crteže, grafike i keramike čuvenog umjetnika, koje su dio kolekcije Galerije "Osten" iz Skoplja.

Pablo Pikaso (1881-1973.) bio je i do danas ostao intrigantna i, bez sumnje, jedna od najuticajnijih ličnosti u umjetnosti XX vijeka. Obožavan i cjenjen, ali i osporavan od mnogih, ovaj harizmatični Španac ostavio je dubok trag u savremenoj kulturi i društvu u globalnim okvirima do te mjere da njegova djela ne prestaju da privlače pažnju javnosti i danas - kako stručnu, kroz nova čitanja pojedinih njegovih faza tako i laičku - ljubitelje i poštovaoce njegove umjetnosti. Njegov buran život koji su obilježili gubitak osoba koje su mu bile bliske, mnogobrojne skandalozne ljubavi - žene ili ljubavnice, koje su često bile žrtve njegove prijeke naravi - tragična ratna zbivanja u Evropi, pa je sve to uticalo na njega i promjene u njegovom stilu. Njegova djela, poput "Gospođica iz Avinjona" iz 1907. za koju je Ambroaz Volar, jedan od najvećih kolekcionara i galerista, rekao da je "djelo ludaka" ili kasnijih kubističkih radova, promjenila je tok umjetnosti XX vijeka.

Foto: osten.com.mk

Portal Analitika