Scena

Kubrikova remek-djela na Sceni 213

Ciklusa filmova Stenlija Kubrika biće naredna tri dana prikazan na Sceni 213 u Nikšiću, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću 2015.
Kubrikova remek-djela na Sceni 213
Portal AnalitikaIzvor

Reviju će sjutra u 20 časova otvoriti "Odiseja u svemiru 2001", dan kasnije biće prikazan "Beri Lindon", a 30. aprila na programu je "Širom zatvorenih očiju".

Stenli Kjubrik rođen je 26. jula 1928. na Menhetnu, u Njujorku, a umro je 7. marta 1999. u Čildvikberi Mejnoru kraj Londona. Čuveni američki filmski režiser, u svojoj 50-godišnjoj karijeri stvorio značajan opus od trinaest dugometražnih filmova, od kojih se mnogi smatraju klasičnim ostvarenjima filmske umjetnosti. Za film "Odiseja u svemiru 2001," Kubrik je radio scenario u saradnji sa Arturom Klarkom, velikanom naučno-fantastične proze. Za osnovu su uzeli kratku Klarkovu priču "Stražar" ("The Sentinel"). Film izlazi 1968. godine i danas se smatra remek-djelom svjetske kinematografije. Uloge tumače: Kir Djulej, Gari Lokvud, Daglas Rejn, Vilijam Silvester, Danijel Rikter. Kubrik je za ovaj film dobio Oskara za specijalne efekte.

Projekcije organizuju Crnogorska kinoteka i Centar za kulturu Nikšić.

Portal Analitika