Scena

Koncerti Filipa Gavranovića i Anila Bilgena u Podgorici i Kotoru

Džez duo koji čine crnogorski gitarista Filip Gavranović i turski pijanista Anil Bilgen održaće večeras prvi od dva koncerta na crnogorskom mini-turneji, u Velikoj sali podgoričkog KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova, u okviru programa Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2015.
Koncerti Filipa Gavranovića i Anila Bilgena u Podgorici i Kotoru
Portal AnalitikaIzvor

Dan kasnije moći će da ih čije i kotorska publika, na nastupu koji će u istom treminu prirediti u Crkvi Svetoga Duha.

Filip Gavranović i Anil Bilgen upoznali su se tokom studija na džez odsjeku Univerziteta umjetnosti u Gracu, gdje sada pohađaju postdiplomske studije. Intenzivno sarađuju od 2013. godine, a pored toga što nastupaju u duetu, sviraju i u drugim ansamblima, među kojima je i ansambl Gavranovića Corvino Quartet.

Filip Gavranović rođen je u Puli 1988. godine. Klasičnu gitaru počeo je da svira sa devet godina, u podgoričkoj Muzičkoj školi "Vasa Pavić", u klasi prof. Nedeljka Pejovića, kod koga je završio nižu muzičku školu i prva dva razreda srednje škole. Srednju školu završio je u klasi prof. Srđana Bulatovića i uporedo učio džez gitaru u klasi Milorada Šula Jovovića. Nakon što je dvije godine proveo na Muzičkoj akademiji na Cetinju, takođe u klasi Bulatovića, u maju 2010. upisuje osnovne studije džez gitare na Umjetničkoj akademiji, u klasi prof. Gvida Ješenžkija gdje je i diplomirao u junu prošle godine. Svirao je u mnogim crnogorskim grupama, kao što su "Banda od muzike" i "Baltazar", gostovao na koncertima grupe "Autumn For Free" i na albumima "10/8" Vladimira Maraša, "Signal Test" grupe "Autumn For Free" i "Najvažnija soba" grupe "Baltazar". Svirao je u predstavama Crnogorskog narodnog pozorišta: "Kristofor Kolumbo", "Europa", "Montenegro Blues", "Ajmo na sex" i "Art Export", tadio je muzičku produkciju za predstavu "Ko se boji Virdžinije Vulf" i "Kad su žene imale krila", gdje je bio koautor muzike. Od 2008. godine nastupa na brojnim džez manifestacijama, kao što su Petrovac Jazz Fest, Whitefield Jazz Fest i JAM u Crnoj Gori, zatim Beograd Jazz Fest, Trieste Jazz Fest i Venezia Jazz Fest. Pored samostalnih projekata član je njemačkog benda "Backyard Jazz Orchestra". Nastupao je sa Larom Lube, uradio muziku za kratki igranifilm "Kupljeno - Fini neki ljudi" Zdravka Krulja, a na posebnim projektima sarađivao je sa trubačem Strahinjom Kovačevićem ("Mit o Blužđu", gitaristom Petrom Dobričaninom ("Osvrt Cigaretara"), kompozitorkom Vjerom Nikolić ("Kad su žene imale krila"), Ćincijom Katanijom ("Come To Light"), Janom Kopčakom ("Melting Sky") i samostalno uradio "The Wilderness Days" i album "Growing Wings" iz 2013. godine.

Anil Bilgen rođen je u 1989. godine u Ankari, gdje je počeo da uči klavir sa devet godina. Od 2000. godine pohađao je državni konzervatorijum u Ankari, u klasi prof. Irema Boskurta. Istovremeno je završavao teoretske studije klasične, savremene i džez harmonije kod prof. Ilhana Barana. Kao učesnik programa Erasus za razmjenu studenata boravio je na Bečkom konzervatorijumu, zatim svirao kvartetu Džorda Skipa Gejlsa, da bi 2011. godine upisao klavir na fakultetu u Gracu, u klasi prof. Olafa Polcina, gdje i sada živi.

Mini-turneju organizuje udruženje Jazz Art u saradnji sa KIC "Budo Tomović", Turskim kulturnim centrom "Junus Emre", Opštinom Kotor i Muzičkom školom "Vida Matijan" u Kotoru.

Foto: L.Novak

Portal Analitika