Scena

Premijera "Mačora u čizmama" Gradskog pozorišta: Za novu radost najmlađe podgoričke publike

Predstavom "Mačor u čizmama" Igora Bojovića Gradsko pozorište nastavlja da tretira najmlađu publiku na poseban način - ovog puta uz pomoć reditelja Gorčina Stojanovića i našeg glumačkog ansambla - uz drage goste Dubravku Drakić i Branimira Popovića - što se pokazalo kao dobro skrojen tim, kazala je direktorica podgoričkog teatra Ivana Mrvaljević.
Premijera "Mačora u čizmama" Gradskog pozorišta: Za novu radost najmlađe podgoričke publike
Portal AnalitikaIzvor

Najavljujući sjutrašnju premijeru komada u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova, Mrvaljević je s posebnim zadovljstvom istakla da je riječ o jednom od najboljih dramskih tekstova za najmlađe.

- "Mačor u čizmama" Igora Bojovića, čiji je podnaslov "Herojska komedija", prenosi dobro poznatu priču Šarla Peroa, a istovremeno je moderna i prisutna u svakom odrastanju, prilagođena okolnostima našeg svijeta - navela je ona i istakla da su se "posebno radovali dolasku i saradnji sa jednim velikim imenom kakav je Stojanović", što to se potvrdilo kao dobar izbor.

Direktorica Gradskog pozorišta rekla je i da su se pri izboru i radu na predstavi "vodili visokim umjetničkim i estetskim kriterijumima".

Reditelj Gorčin Stojanović i ovog puta je bio put riječi hvale što je imao priliku da konačno režira u Podgorici.

- Bilo je zaista zadovoljstvo da radim sa glumačkom ekipom Gradskog pozorišta i muzičarom Mihailom Mihom Radonjićem koji im se pridružio. Mislim da smo skupa uživali u Igorovim scenama, rimama, tekstu, kako je on to za djecu "umijesio" jedan ozbiljan sadržaj. To je bogatstvo asocijacija - jezičkih i značenjskih - iz njegovog, a ne Peroovog djela - kazao je beogradski reditelj, pojašnjavajući da je smrt djeci s uspjehom predstavljena kao "prirodan, a ne tragičan događaj".

Kada je u pitanju likovni aspekt predstave, za koju je on osmislio scenografiju i birao muziku, a kostime uradila Marija Marković, Stojanović navodi da je "bio diskretniji u izboru boja u scenografiji i svjetlu, da bi 'eksplodirali' kostimi".

- Glumci imaju predstave nakon koji se osjećaju ispunjeno. Mi reditelji imamo probe i samo nakon toga možemo biti ispunjeni. A ja to zaista jesam nakon posljednjih nekoliko proba koje smo imali ovih dana - rekao je reditelj i potcrtao da je za njega najbolje ono pozorište koje "ne udara u glavu, već provocira".

1404macor1Proslavljena glumica Dubravka Drakić tumačiće naslovnu ulogu u predstavi, Mačora le Fjodora. To što ponovo igra u komadu namijenjenom mlađoj publici, za nju je specijalan događaj koji s nestrpljenjem očekuje.

- Rijetko ko se raduje novim predstavama kao djeca u Podgorici. Kada su zadovoljni predstavom, oni dolaze u pozorište i više puta da je odgledaju - istakla je ona i podsjetila da su skladna igra i visoki standardi nezaobilazni kada je u pitanju program namijenjen djeci.

Glavni lika "Mačora u čizmama", Todora, igra Emir Ćatović, najmlađi član ansambla Gradskog pozorišta - što on s ponosom ističe.

- Iako ono nema svoju kuću, ljudi iz Gradskog pozorišta sa kojima sam radio pokazuju da nije sve u toj zgradi i da je za pravo pozorište potrebno mnogo više - energija i ljubav - rekao je on.

Na te riječi nadovezala se koreografkinja Ivana Šarović.

- Uz sve teške uslove u kojima svakodnevno radi ovo pozorište, glumci su bili puni entuzijazma. Sada nosim dozu ljubomore što nemam ovakvu predstavu u Beogradu - navela je ona.

Na kraju, jedan od najstarijih članova ansambla Gradskog pozorišta, Dejan Đonović, podsjetio je na njihovu tajnu uspjeha.

- Ovaj teatar se trudi da žanrovski bude drugačiji. Postojimo zato što imamo dobre i kvalitetne predstave i saradnike. A posebno zadovoljstvo pričinjava nam kada možemo da radimo sa maštovitim ljudima kakav je Gorčin Stojanović.

Osim Drakić, Popovića, Ćatovića i Đonovića, u glumačkoj postavi "Mačora u čizmama" su još Jelena Simić, Sanja Popović, Branka Femić, Pavle Ilić, Božidar Zuber i Anđelija Rondović, dok je Radonjić specijalni gost.

Igor Bojović napisao je komad još na kraju studija, 1995. godine, i njome odmah zavrijedio Sterijinu nagradu.

Prve dvije reprize predstave biće upriličene za vikend, 18. i 19. aprila u podne, u Velikoj sali KIC-a.

K.J.

Portal Analitika