Scena

Jovan Nikolaidis govori o "Plimi" i regionu na FCJK

Crnogorski književnik i izdavač Jovan Nikolaidis biće sjutra gost Fakulteta za crnogorski jezik i književnost s Cetinja i Crnogorskog akademskog književnog kluba, i govoriće u Slušaonici 1 tog fakulteta, od 10 sati.
Jovan Nikolaidis govori o "Plimi" i regionu na FCJK
Portal AnalitikaIzvor

Tokom razgovora, čiji će medijator biti dr Vladimir Vojinović, Nikolaidis će sa studentima i profesorima razgovarati o ulozi Izdavačke kuće Plima u savremenoj crnogorskoj književnosti i važnosti uspostavljanja mostova i razmjene iskustava između domaćih i inostranih književnika.

Jovan Nikolaidis rođen je 1950. u Ulcinju, a od 1974. do 1990. godine živio je u Sarajevu, gdje je i studirao na Filozofskom fakultetu. Bio je novinar i urednik u listu Oslobođenje. Početkom devedesetih vratio se u rodni grad, đe je osnovao Izdavačku kuću Plima, pokrenuo časopis Plima plus i reviju na albanskome jeziku Kronika. Pokretač je projekta Kuća za pisce" i dugogodišnji saradnik međunarodne prevodilačke mreže Traduki. Od sredine devedesetih do danas, Nikolaidis je uspostavio brojne veze s piscima iz regiona, a s Plimom su sarađivali najznačajniji domaći i regionalni pisci, od kojih su mnogi svoj stvaralački put započeli u ulcinjskom časopisu. Nikolaidis je objavio 13 proznih, pjesničkih i esejističkih knjiga.

Foto: okf-cetinje.org

Portal Analitika