Scena

JAM u Podgorici uz Enes Tahirović Trio i ciklus "Jazz na filmu"

Program Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM u Podgorici biće sjutra nastavljena prvim filmom iz ciklusa "Jazz na filmu" i nastupom Enes Tahirović Trija.
JAM u Podgorici uz Enes Tahirović Trio i ciklus "Jazz na filmu"
Portal AnalitikaIzvor

Filmski program, posvećen latino džezu, otvoriće dokumentarac "Buena Vista Social Club" u režiji Vima Vendersa iz 1999. godine koji će biti prikazan u sali DODEST KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova. U istom terminu u utorak će biti prikazan "Kraljevi mamba" ("Mambo Kings") Arnija Glimčera iz 1992. godine. Dan kasnije ciklus će zatvotiti filmska biografija "Priča o Arturu Sandovalu" ("For Love or Country: Aruto Sandoval Story") u režiji Džozefa Sardženta iz 2000. godine.

Nakon uspješnog koncerta u Ministarstvu kulture na Cetinju, džez pijanista Enes Tahirović nastupiće sa svojim triom u podgoričkom kafeu "Berlin" od 22 časa. Trio još čine Martin Đorđević na bubnjevima i Milivoje Pićurić na kontrabasu.

Enes Tahirović rođen je 1991. u Beogradu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici, u klavirskoj klasi prof. Lidije Skender, i džez uz mentorstvo prof. Milorada Jovovića. Nakon godinu dana provedenih na Ujedinjenom svetskom koledžu u Italiji, kod prof. Igora Konjolata, i majstorskih kurseva, upisao je odsjek za klavir na univerzitetu u Teksasu, ali je prevladalo njegovo rastuće interesovanje za džez muziku. Upisuje džez klavir na Univerzitetu za muziku i dramske umjetnosti u Gracu, u klasi renomiranog njemačkog džez pijaniste Olafa Polcina. Učesnik različitih džez projekata, sarađivao je i učio od istaknutih svjetskih umjetnika kao što su: Stjepko Gut, Barbara Denerlajn, Ehud Ašeri, Patrik O'Liri, Hauard Kurtis, Luis Bonila i Džo Kaplovic. Pohađao je džez radionice koje su vodili Leri Goldings, Bob Mincer, Piter Bernstin i Bili Hart. Član je univerzitetskog džez hora u Gracu, a nastupio je sa džez orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Dvorani "Lisinski" u Zagrebu. Od 2009. godine, aktivni je učesnik u edukativnim radionicama i projektima JAM-a u Crnoj Gori. Kao džez pijanista debitovao je 2013. godine, u KIC-u "Budo Tomović" u okviru ove manifestacije.

Milivoje Pićurić završio je studije kompozicije na Muzičkoj akademiji na Cetinju, a postdiplomske studije na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, u klasi profesora Srđana Hofmana. Aktivan je džez muzičar na crnogorskoj sceni, a najviše je angažovan kao kontrabasista u sastavima "Baltazar" i "Piva Jazz".

Martin Đorđević završio je Srednju muzičku školu "Stanković" u Beogradu. Trenutno studira džez na Muzičkoj akademiji u Sijeni. Aktivni je učesnik na klupskoj sceni Podgorice i šire. Povremeni je član različitih džez i rok sastava, među kojima su "Senkina đeca".

Portal Analitika