Scena

"Hipnosovo jezero" Srđana Vukčevića ispod velikog mosta

Izložba slikara Srđana Vukčevića "Hipnosovo jezero" biće večeras otvorena u "Čadoru nad ušćem Ribnice" - između mosta Blaža Jovanovića i hotela Podgorica - u 20 časova.
"Hipnosovo jezero" Srđana Vukčevića ispod velikog mosta
Portal AnalitikaIzvor

Postavku Vučkevića svečano će otvoriti gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, dok će o novom ciklusu poznatog slikara govoriti istoričar umjetnosti Petar Ćuković.

- Srđan Vukčević ideje za svoja djela pronalazi u estetikama minulih stilskih epoha koje pogoduju njegovom stvaralačkom biću, gradeći na tim okvirima autentične imaginativne vizije, često trodimenzionalno obrađene bogate kičom i elementima svojstvenim baroknom i rokoknom stilu. U njegovom stvaralačkom opusu sve je u funkciji oživljavanja slojeva prošlosti koje autor prilagođava svom vremenu i svojoj poetičnosti... Između mnoštva istorijsko-umjetničkih određenja za umjetnost, koja se na svjetskoj povjesno-umjetničkoj sceni pojavila negdje krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, čini se da je za Vukčevićevo slikarstvo, i njegovu umjetnost u cjelini, najbliži pojam "neobaroka" - zapisao je Ćuković u katalogu za "Hipnosovo jezero".

Pokrovitelj izložbe, koja je otvorena do 12. aprila, je Glavni grad Podgorica, a organizator Sekretarijat za kulturu i sport.

Foto: novosti.rs

Portal Analitika