Scena

Dimitrijeve grafičke mape "Oktoih" u Zagrebu

Grafičke mape Dimitrija Popovića pod nazivom "Oktoih 1494 - 2014" biće večeras predstavljene u Novinarskom domu u Zagrebu, od 19 časova.
Dimitrijeve grafičke mape "Oktoih" u Zagrebu
Portal AnalitikaIzvor

O izložbi će govoriti direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" Jelena Đurović, akademici Dimitrije Popović i Tonko Maroević, kao i Danilo Ivezić, dok će odlomke govoriti glumac CNP-a Slobodan Marunović.

- Svaki od šest grafičkih listova mape Oktoih inspirisan je slovima koja grade ime ove stare crkvene knjige. Tako je formalna i simbolička vrijednost slova, tih temeljnih elemenata riječi, postala osnova likovne kompozicije grafičkih listova ove mape. U svom postupku, Dimitrije Popović polazi od autentičnosti štampanih slova iz Oktoiha, tretirajući ih kao kompozicioni element koji ugrađuje u svaki grafički list, ali ih i modifikuje u moderni likovni znak. Time on ostvaruje spoj apstraktne likovnosti i hrišćanske ikonografije. Slovo i slika, oblik i simbol usklađeni su u jedinstvenu likovnu cjelinu – navodi se u najavi ovog događaja.

Program realizuju Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" iz Zagreba .

Portal Analitika