Scena

Slike Mile Đerković u Galeriji "Art"

Izložba akademske slikarke Mile Đerković biće večeras otvorena u Galeriji "Art" u centru Podgorice, u 19 časova.
Slike Mile Đerković u Galeriji "Art"
Portal AnalitikaIzvor

Postavku će otvoriti sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, dr Nela Savković-Vukčević.

Pred podgoričkom publikom naći će se dvadeset slika iz ciklusa "Traženje ljepote".

- Na slikama je podneblje gdje živim, puno sunca... sav svijet: more, planine, drveće. Sve sam izrazila kroz stablo masline. Ljepota boje i oblika nisu dovoljni; ja sam u potrazi za unutrašnjim zvukom, a ta umjetnost izvire iz duha i otkriva neki drugi svijet - kazala je umjetnica o svojim radovima.

Mila Đerković rođena je 1949. godine. Završila je slikarstvo na odsjeku za likovno vaspitanje i likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1987. godine.

- Platna Mile Đerković nose smisao živog međuprožimanja Čovjeka i otrgnutog isječka Prirode. Maslina u centru njenog platna nije tek puko stablo, već i svojevrsna ideja o trajanju i vremenu. Kao simbol vjekovnog trajanja, pamćenja životnih dešavanja, plodnosti, mira, te pobjede nad turobnim silama, maslina zauzima centralno mjesto u cjelokupnom stvaralačkom opusu ove umjetnice - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o slikarstvu Mile Đerković.

Izložbu organizuje JU Muzeji i galerije Podgorice.

Foto: butua.com

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.