Scena

Nagrađivani "Đilas" u nacionalnom teatru

Nagrađivani autorski projekat Radmile Vojvodić "Everyman Đilas" biće večeras izveden na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Nagrađivani "Đilas" u nacionalnom teatru
Portal AnalitikaIzvor

Predstavu, za koji je Vojvodić napisala tekst i režirala je, čini pet slika - jedna lovačka zabava nove komunističke klase u usponu, jednog partijskog "prijateljskog ubjeđivanja", dva događaja iz zatočeništva i jedne apartne slike iz američkog perioda života Milovana Đilasa.

- Njima se ispisuje Đilasova bezrezervna borba za slobodu mišljenja. Epska sadržina je samo polazna tačka za istorijski čin i lik koji implicira aktuelna i savremena sazvučja. Jedan klasičan srednjovjekovni pojam everyman, moralitet Everyman, moralitet kao dramski žanr, u predstavi "Everyman Đilas" se uspostavlja kao poziv na moralnost savremenog čoveka i osvajanje slobode. Demistifikujući epohu i njene junake predstava zapravo otvara polje smisla socijalističkog nasleđa i jugoslovenskog iskustva, što u našem vremenu znači i njegovu mistifikaciju - zapisala je rediteljka.

Lik Milovana Đilasa tumači Tihomir Stanić, a u predstavi igraju još Ana Vučković, Jelena Rakočević Nenezić, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Nikola Perišić, Petar Novaković, Zoran Vujović, Miloš Pejović, Aleksandar Radulović, Slobodan Marunović, Mišo Obradović, Dragica Tomas, Milorad Radović, Goran Slavić i Nada Vukčević.

Producent predstave je Janko Ljumović, dramaturškinja Borka Pavićević, scenograf Hans Georg Šafer, kostimograf Leo Kulaš, a kompozitor Žarko Mirković.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bezrezervna borba
20.03.2015. 15:15

Nemojte tako strogo! Pa, kosimi su odlicni, kao i sandalice, cipelice... A i glumci su dali sve od sebe. Predstava je sasvim u skladu sa CNP - pravi proizvod ove mocne (i nagradjivane :-)) pozorisne kuce...

0
0
i istina
20.03.2015. 07:55

Gledao sam predstavu ,poslije prve pauze ,više od pola gledalaca se nije vratilp ,a bilo bi korektno navesti sve nagrade koje je ova preskupa predstava dobila,

1
0