Scena

Retrospektiva Voja Stanića u podgoričkoj Modernoj galeriji

Retrospektivna izložba doajena crnogorskog slikarstva Voja Stanića biće u četvrtak otvorena u Modernoj galeriji u 19 časova, saopšteno je Portalu Analitika iz Muzeja i galerija Podgorice.
Retrospektiva Voja Stanića u podgoričkoj Modernoj galeriji
Portal AnalitikaIzvor

Postavku, koja će biti dostupna javnosti do 20. aprila, otvoriće direktor te institucije, akademik Niko Martinović.

Likovnoj publici biće predstavljeno pedeset najznačajnijih djela ovog izuzetnog stvaraoca, i to kroz hronolološki osvrt na šest decenija stvaralaštva Stanića.

Izložbu prati monografski katalog na 160 strana koji na najbolji način - sadržajno i suštinski - oslikava opus umjetnika. Uvodni tekst napisao je Miljenko Jergović, a objavljen je i tekst Voja Stanića "U dokolici". Dizajn mongrafije potpisuje Ana Matić, dok je tekstove na engleski jezik prevela Milanka Izgarević. Katalog je opremljen ilustracijama svih izloženih radova, kao i reprodukcijama skica i crteža, a autori fotografije su Lazar Pejović i Duško Miljanić.

Organizatori izložbe podsjećaju da se Stanićeve slike nalaze u brojnim muzejima i galerijama, kao i privatnim kolekcijama širom svijeta. O njemu su pisali poznati istoričari umjetnosti, likovni kritičari, književnici, reditelji. Pisac i publicista Miljenko Jergović u uvodnom tekstu je, između ostalog, zapisao :

- On sjajno slika zahuktale i prašnjave autobuse, one koji su dalmatinskim i primorskim cestama krstarili pedesetih i šezdesetih godina. Zaobljeni, ponekad s krovnim prostorom za prtljagu, voze kroz puste i prazne predjele, nekamo prema unutrašnjosti. Na tim naizgled umirenim i utišanim slikama, kao i na onim jedrilicama koje je jedno vrijeme slikao dok plove po Bokokotorskom zaljevu, uvijek postoji neka sitnica, pomak u perspektivi, detalj u prizoru, koji nas vraćaju čudu, snovitom, halucinantnom, nadrealističkom ili jednostavno samo šašavom. I nikad to nije dosjetka. Vojo Stanić je kao usmeni pripovjedač, a kamoli kao slikar, cijelim svjetovima daleko od dosjetke - to govorim čiste duše jer, zapravo, nemam ništa protiv dosjetke, ne mislim ni da je vic trivijalna forma - ali naprosto, on nije taj. Prije će biti da je one realistične prostore pojedinih svojih slika stvarao upravo s mišlju da će u kraj njih, negdje u uglu, ili malo skriveno, naslikati svoje - čudo. Ono čudo koje se okom ne da vidjeti, osim na njegovoj slici.

Vojo Stanić rođen je 1924. godine u Podgorici. Diplomirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, 1951.godine. Par godina kasnije otišao je u Herceg Novi i potpuno se posvećuje slikarstvu. U mnogome na to je uticao njegov put u Pariz 1958. godine kada se upoznaje sa naslijeđem nadrealista, kao i boravak u Rimu 1973. i 1974. godine, gdje će na svoj način doživjeti metafizičke slike De Kirika. Član je Crnogorske akademije nauke i umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj slikarski rad, kao i Trinaestojulske nagrade za životno djelo. Pored samostalnih izložbi u Beogradu, Podgorici, Oslu, Rimu, Novom Sadu, Cetinju, Motuvanu, Herceg Novom, Bolcanu, Somboru, Svetom Stefanu, Berlinu, Zagrebu, svojim radovima predstavljao je Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu 1996. godine. Živi i radi u Herceg Novom.

Realizaciju izložbe finansijski je podržalo Ministarstvo kulture.

Foto:vreme.com

Portal Analitika