Scena

"Enciklopedija izgubljenog vremena" Zetskog doma na Sarajevskoj zimi

Kraljevsko pozorište "Zetski dom" izvešće večeras predstavu "Enciklopedija izgubljenog vremena" koju je po tekstu Sloboana Šnajdera režirala Lidija Dedović, na XXXI Međunarodnom festivalu Sarajevska zima.
"Enciklopedija izgubljenog vremena" Zetskog doma na Sarajevskoj zimi
Portal AnalitikaIzvor

Asistentkinja režije i lektorka je Jelena Milošević, muziku je komponovao Aleksandar Radunović Popaj, kostime osmislila Mateja Benedeti, masku izradio Adin Rastoder, a scenu Samo Jurečić.

Uloge tumače Srđan Grahovac, Branimir Popović, Jelena Nenezić Rakočević, Ana Vujošević, Tijana Bjelica, Dejan Ivanić, Gorana Marković, Zoran Vujović, Aleksandar Radulović, Emir Ćatović, Smiljana Martinović i Karmen Bardak.

- Provokativan tekst koji je inspirisan Kišovom "Enciklopedijom mrtvih", ali i Kafkinom i Harmsovom prozom, svojevrstan je mirakul, angažovani komad koji govori o Gregoru Samsi, radniku Željezare koji je dobio otkaz. On pokušava i donekle uspijeva da zavede Smrt u nadi da će nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Iako već na samrti, mali čovjek potisnut sistemom i dalje se nada životu. To rezultira nizom fantastičnih iluzija koje isprepletene sa osnovnom linijom priče čine predstavu koja je po svom određenju mirakul. Tekst koji se bavi pozicijom i nemoći običnog čovjeka tu istu poziciju oneobičava toliko da je dovodi do apsurda, čime ona postaje univerzalno aktuelna, bez potrebe da se osloni na određeno vrijeme - navodi se u najavi ovog komada.

Portal Analitika