Scena

Djela Branka Zenovića na koncertu u Petrovcu

Muzičko veče povodom 80 godina od rođenja i deceniju od smrti poznatog crnogorskog kompozitora Branka Zenovića biće sjutra priređeno u sali Crvene komune u Petrovcu, od 19 časova.
Djela Branka Zenovića na koncertu u Petrovcu
Portal AnalitikaIzvor

Na programu su njegove obrade paštrovskih pjesama koje će izvoditi ženska klapa "Alata", muška klapa "Assa voce", kao i Kaća Zenović uz klavirsku pratnju Igora Zenovića. Takođe, biće predstavljeni audio-snimci sa segmentima njegovog bogatog muzičkog opusa.

Kompozitor i dirigent Branko Zenović, rođen na Krstacu kod Reževića 15. marta 1935. godine, a studirao je na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Od 1963. godine bio je angažovan u Radiju Titograd, izvršavajući brojne radne zadatke: od saradnika, do glavnog i odgovornog urednika Muzičkog programa, vršioca dužnosti direktora Orkestra Radio-televizije Titograd i glavnog muzičkog producenta i savjetnika glavnog i odgovornog urednika RTG. Prvi se u Crnoj Gori profesionalno bavio pisanjem aranžmana i komponovanjem zabavne muzike. Kao dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Titograd i mješovitog hora "Stanko Dragojević" ostvario je veliki broj snimanja i javnih koncertnih programa, na kojima su kao solisti učestvovali istaknuti domaći i strani umjetnici. Nastupao je u zemlji i inostranstvu. Bio je član odbora za muzičku djelatnost CANU, direktor Festivala muzičkih umjetnika Jugoslavije na Svetom Stefanu, potpredsjednik Saveza muzičkih umjetnika Jugoslavije i predsjednik Udruženja muzičkih umjetnika Crne Gore. Umro je 1. marta 2005. godine.

Portal Analitika