NATO

RADULOVIĆ: Neće doći do usporavanja pristupnih pregovora zbog Islanda

Odluka islandske vlade da ne obnovi pregovore sa Evropskom unijom je očekivana i neće uticati na pristupne pregovore zemalja Zapadnog Balkana, ocijenio je za Portal Analitika predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.
RADULOVIĆ: Neće doći do usporavanja pristupnih pregovora zbog Islanda
Portal AnalitikaIzvor

„Neće doći do usporavanja pristupnih pregovora. Prije svega, ne radi se o istoj dinamici. Island je u specifičnoj poziciji, jer u većini sistemskih i strukturnih elemenata već ima ugrađene standarde i prakse Evropske unije. Da su pregovori sa Briselom obnovljeni, kratko bi trajali“, kazao je Radulović.

On je naglasio da između Islanda i EU postoje ozbiljna neslaganja u dijelu funkcionisanja ekonomskog sistema, koja se odnose na kvote za ribarstvo i druge elemente.

„Islanđani se toga nijesu htjeli odreći i dali su prioritet sopstvenim standardima i praksi u tim oblastima. Takođe, Island već uživa značajne benefite, poput trgovinskog sporazuma sa EU i članica su Šengena“. podvukao je Radulović.

Islandska vlada je juče odlučila da ne obnovi pristupne pregovore sa zvaničnim Briselom, koji su suspendovani 2013., nakon dolaska na vlast dvije desno orijentisane euroskeptične stranke. Pristupni pregovori EU i Islanda počeli su 2009. godine.    

Vlasti u Rekjaviku su navele da žele da zadrže bliske odnose sa EU, s kojom je zemlja vezana preko Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu i Šengenske konvencije.

 
 
 
Portal Analitika