Scena

Dokumentarna drama "Sedam" i u Crnoj Gori

Dokumentarna drama "Sedam" u režiji Danila Marunovića biće večeras izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova.
Dokumentarna drama "Sedam" i u Crnoj Gori
gordana borović
gordana borovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Tekst nastao na teškim životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava iz različitih krajeva svijeta, čitaće sedam istaknutih javnih ličnosti: poslanice u Skupštini Crne Gore Nada Drobnjak i prof. dr Jelisava Kalezić, direktorka Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević, direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević, aktivistkinja Centra za romske inicijative Fatima Naza, model Marija Vujović Vukčević i novinar i profesor Miroslav Minić.

- "Sedam" je revolucionarna dokumentarna drama. Životne priče koje ove žene dijele sa publikom od 2008. godine, govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave društvenim normama i mijenjaju pozicije žene u svojim sredinama: Farida Azizi (Avganistan), Inez Mekormak (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Anabela de Leon (Gvatemala), Muktar Maj (Pakistan), Mu Sokua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

Osim Podgorice, "Sedam" će ovog mjeseca premijerno biti izvedena i u Londonu, Vašingtonu i Kijevu. U Crnoj Gori, predstavu će sjutra vidjeti publika u Nikšiću, zatim Kotoru i Bijelom Polju.

Ova drama do sada je izvedena u 28 zemalja, i vidjelo je više od 25.000 ljudi. Govoreći njen tekst, na scenu je izašlo 600 javnih ličnosti, među kojima američka glumica i višestruka oskarovka Meril Strip i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton

 

(Foto: Dalibor Ševaljević)

Portal Analitika