NATO

Tanok: Crna Gora svijetli primjer na Balkanu, izbor Stankovića poseban uspjeh

Zemlja lider u procesu proširenja EU, svijetli primjer na zapadnom Balkanu, priča sa dobrim vijestima – sve su ovo epiteti koji se pripisuju Crnoj Gori kojima se nastoji opisati njeno neprestano nastojanje da se pridruži EU, kazao je Čarls Tanok, izaslanik EU za Crnu Goru u Evropskom parlamentu za European Western Balkans.
Tanok: Crna Gora svijetli primjer na Balkanu, izbor Stankovića poseban uspjeh
Portal AnalitikaIzvor

"U Izvještaju o napretku Evropske komisije naglašen je broj oblasti u kojima je Crna Gora ostvarila napredak. Izbor Ivice Stankovića u oktobru prošle godine za vrhovnog državnog tužioca nakon procesa koji je trajao osam mjeseci je poseban uspjeh. Ključni dio reforme crnogorskog pravosuđa u prevazilaženju preporuka u izbornom procesu ima simboličku vrijednost i treba da bude korišćeno kao osnova za guranje naprijed daljih reformi šireg pravosudnog sistema, posebno u pogledu procesa imenovanja, razvoja karijere i disciplinskih postupaka protiv sudija", istakao je Tanok.

On se osvrnuo i na evroatlanske aspiracije Crne Gore.

"Kako je Crna Gora posvećena pridruživanju EU, ne treba zaboraviti ni da takođe radi na učlanjenju u NATO i da je 2015. godina kada bi mogla dobiti poziv u Alijansu. Crna Gora nastoji da dostigne prag od dva odsto BDP-a za troškove odbrane u srednjeročnom periodu i ja u potpunosti podržavam njeno učlanjenje. Postavljeni su teški uslovi za učlanjenje i Crna Gora ima još mnogo toga da uradi prije ispunjenja svih kriterijuma, ali je i dalje na pravom putu da to učini", rekao je Tanok.

Kako se bliže izbori u 2016, Tanok ističe da je važno da fokus ove godine bude na borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, jačanju vladavine prava i slobode medija.

Portal Analitika