NATO

RADIĆ: Neke sile ne žele širenje NATO-a zbog konflikta sa Rusijom

Vojni analitičar Aleksandar Radić kazao je za Portal Analitika da u NATO-u postoje zemlje koje ne žele širenje konflikta sa Rusijom i koje stoga smatraju da bi prijem bilo koje zemlje u članstvo, uključujući i Crnu Goru, za vrijeme ukrajinske krize bio presedan na koji bi se druge sile iz Alijanse mogle pozvati, pokušavajući da pred vrata te asocijacije dovedu zemlje koje su sa područja tradicionalne sfere interesa Moskve.
RADIĆ: Neke sile ne žele širenje NATO-a zbog konflikta sa Rusijom
Portal AnalitikaIzvor

Radić podsjeća da je Njemačka poslije početka sukoba u Ukrajini nekoliko puta ponavljala stav da nije trenutak da NATO ulazi u komunikaciju sa Ukrajinom i Gruzijom oko pitanja članstva, jer bi to stvorilo dublju krizu prema Rusiji. On napominje da je Crna Gora u drugačijem položaju, iz prostog razloga što je okružena zemljama koje su članice Alijanse ili su kandidati za članstvo, osim Srbije koja je vojno neutralna.
"Crna Gora je trebala da bude presedan, ali u Evropi postoji snažan stav da taj presedan u ovom trenutku ne treba praviti. Ako je Crna Gora do sada mogla da čeka na NATO, ako Makedonija čeka duže nego Crna Gora, onda to pitanje po mišljenju Francuza može da se odloži i oni su to sada jasno stavili do znanja", kazao je Radić komentarišući izjavu francuskog predsjednika Fransoe Olanda, iz čijeg kabineta je juče potvrđeno da nijedna od četiri zemlje koje su kandidati za članstvo, uključujući i Crnu Goru, nije spremna da se pridruži NATO savezu.

Vojni analitičar pak ističe da je naša zemlja tokom procesa približavanja Alijansi uradila mnogo toga, te da je potpuno razumljivo zašto se Podgorici žuri da dobije punopravno članstvo u ovom savezu. Dodaje da će dešavanja u Ukrajini igrati bitnu ulogu u odluci velikih sila da prime Crnu Goru u NATO.
"Treba da vidimo da li će stav iz Velsa kroz diplomatsku komunikaciju između zemlalja koje vode NATO da dovede do nekog konkretnog rezultata. Naravno, puno toga će zavisiti i od toka krize u Ukrajini koja nije predvidljiva i koji je van domašaja uticaja Crne Gore. Treba pratiti zbivanja iz dana u dan i vidjeti šta će na kraju da se desi", poručio je Radić.

Portal Analitika