NATO

GARČEVIĆ: Oland samo potvrdio odluke iz Velsa

Nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević kazao je za Pobjedu da nova izjava predsjednika Francuske nije donijela ništa novo kada su u pitanju evroatlantske aspiracije Crne Gore.
GARČEVIĆ: Oland samo potvrdio odluke iz Velsa
Portal AnalitikaIzvor

„To nije ništa novo što mi u Crnoj Gori nijesmo znali kroz ono što su odluke Samita u Velsu. Izjava je samo potvrdila da postoji jasan vremenski okvir u kome Crna Gora mora da sprovede svoje reforme, a da proces koji se zove fokusirani i intezivirani dijalog ostaje. Kao i da će se zemlje članice u decembru izjasniti i odlučivati o tome da li je napredak koji je Crna Gora ostvarila dovoljan da se pozove u članstvo“, rekao je Garčević za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, s obzirom da kao država pažljivo pratimo izjavove i stavove naših saveznika, pogotovo jednog takvog značajnog kakav je Francuska – potpuno smo posvećeni obavezama koje proističu sa Samita u Velsu.

„Smatramo da ćemo na osnovu te odluke i na kraju dobiti poziv“, rekao je garčević navodćei da se ne osvrće na zlonamjerne i pogrešne interpretacije Olandove izjave.

On je dodao da niko ne osporava Olandovu izjavu da u ovom trenutku nijedna od četiri države kandidata za NATO još nije spremna za članstvo.

„Pa, tako oni misle. Od sve četiri države mi smo najviše odskočili jer je nama dat mehanizam kroz fokusirani dijalog. Oland nije osporio da će o tome odlučivati do kraja godine“, zaključio je Garčević.

Izvor: Pobjeda; foto: natomontenegro.me

Portal Analitika