Scena

Retrospektivna izložba Krsta Andrijaševića u Dvorcu Petrovića

Retrospektivna izložba djela Krsta Pavićevića, objedinjenih nazivom "Lice Ogledalo" biće sjutra otvorena u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti na Kruševcu u 19 časova. Zvanično će je otvoriti kustoskinja izložbe istoričarka umjetnosti, Ljiljana Karadžić.
Retrospektivna izložba Krsta Andrijaševića u Dvorcu Petrovića
Portal AnalitikaIzvor

Ova izložba pružiće uvid u cjelokupan opus Andrijaševića, jednog od najznačajnijih crnogorskih umjetnika: skulpture, crteže i slike, a biće prikazani i dokumentarni filmovi o umjetniku u produkciji TVCG i produkcijske kuće "Vjeverica".

- Andrijaševićev opus jedan je od najuzbudljivijih i najdirljivijih u crnogorskoj umjetnosti. Stavljajući u fokus svojih interesovanja čovjeka, umjetnik ne teži sferama reprezentativnosti, već su njegovi radovi, bilo da je riječ o skulpturama, slikama ili crtežima, usmjereni ka buđenju najdubljih emocija sa prigušenim dramskim fonom. Skulpture, rađene uglavnom u drvetu, vanrednih likovnih vrijednosti, izraz su poetike koju umjetnik kontinuirano decenijama gradi na koncepcijskim izvorima koji svoje uporište imaju u arhetipskim obrascima... Andrijašević suvereno vlada i crtežom kao likovnom disciplinom. Možda nam njegov crtež, na momente, izrazitije svjedoči o potresno osjećajnom svijetu umjetnikovih razgovora sa sobom. Čini se čak, da su crteži i slike, u Andrijaševićevom slučaju, značajna dopuna za razumijevanje njegove ukupne poetike - zapisao je istoričar umjetnosti Dragan Radovanović.

Krsto Andrijašević rođen je 1948. godine u Balosavama kod Vilusa. Osnovnu školu završio je na Vilusima, a gimnaziju u Nikšiću. Završio je likovni odsjek Pedagoške akademije u Nikšiću i Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi vajara Jovana Kratohvila. Živi i radi u Nikšiću. Samostalno je izlagao u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Tivtu, Bijelom Polju, Pljevljima, Bariju i Parizu, a učesnik je i brojnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je četiri godišnje Nagrade "Risto Stijović" za skulpturu na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a (1989, 1998, 2010 i 2014.), Nagrade "Milo Milunović" za crtež na istoj likovnoj smotri (1994) i Nagrade za skulpturu "Drago Đurović" Umjetničke kolonije u Danilovgradu (2010).

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.