Scena

"Everyman Đilas" krajem ljeta na Velikom NETA festivalu

Autorski projekat Radmile Vojvodić "Everyman Đilas" učestvovaće na Velikom NETA festivalu koji će biti održan od 28. avgusta do 4. septembra u Bukureštu, saopšteno je iz Crnogorskog narodnog pozorišta.
"Everyman Đilas" krajem ljeta na Velikom NETA festivalu
Portal AnalitikaIzvor

Selekciju Velikog NETA festivala potpisuju generalni sekretar teatarske mreže NETA Damir Domitrovič, predsjednik Blagoje Stefanovski, i pozorišni kritičar i počasni predsjednik IATC (International Association of Theatre Critics) Georgi Banu.

- Festivalska selekcija obuhvata 11 predstava koje će biti izvedene u obnovljenom zdanju Nacionalnog pozorišta "I. L. Karagjale" u Bukureštu i dvije NETA koprodukcije. Na festivalu će još učestvovati Kulturno društvo "B-51" iz Ljubljane, Mal dramski teatar iz Bitolja i Dramski teatar iz Vrace sa "Tobelijom" Ljuba Đurkovića koju je režirao Nick Upper, zatim Narodno pozorište Tirana iz Albanije sa predstavom "Dugo putovanje u noć", Teatarska laboratorija "Sfumato" iz Bugarske sa komadom "Medeja – Moja majka", Dramsko-muzičko pozorište Tbilisi iz Gruzije sa predstavom "San ljetnje noći", Teatar "Koreja" iz Italije sa predstavom "Riječ otac", "Prešernovo gledališče" iz Kranja sa komadom "Mrtvac dolazi po dragu", Narodno pozorište Bukurešt iz Rumunije sa predstavom "Bure baruta", Makedonski narodni teatar iz Skoplja sa komadom "Elektra", "Eurokaz" iz Zagreba sa predstavom "Pomutnja", i pozorište "V. F. Komisarževskaja" iz Rusije sa predstavom "Helverova noć". NETA koprodukcije koje će biti izvedene su "Ćirilo i Metodije" (Kulturno društvo B-51 Ljubljana, Mal dramski teatar Bitolj i Dramski teatar iz Vrace) i "Hura, Nosferatu" (SNG Nova Gorica, Mladinski teatar i Ex Ponto) - navode iz nacionalnog teatra.

Nova evropska teatarska akcija - NETA je teatarska mreža koja trenutno broji 67 članica iz 19 evropskih zemalja, a ove godine proslaviće deceniju postojanja. 

Podsjećamoo, predstava "Everyman Đilas" ostvarila je uspješna gostovanja na festivalima i u pozorištima u regionu: 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, Prvom internacionalnom teatarskom festivalu u Skoplju, Bijenalu crnogorskog teatra, Cankarjevom domu u Ljubljani, Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru.

Portal Analitika