Scena

Nova verzija "Magije kruga" Katarine Švabić u Perjaničkom domu

Izložba Katarine Švabić pod nazivom "Magija kruga" biće sjutra otvorena u Perjaničkom domu u 19 časova.
Nova verzija "Magije kruga" Katarine Švabić u Perjaničkom domu
Portal AnalitikaIzvor

- "Magija kruga" je zapravo ambijentalna instalacija nastala kombinovanjem različitih umjetničkih formi i svakodnevnih predmeta - knjiga sa digitalnim grafikama na radnom stolu, olovka, gumica, mahovina, čaša sa vodom, projekcija na zidu... Zasnovana na principima jednostavnosti, harmoničnog odnosa punog i praznog, misterije i detalja, ova izložba, poput zen vrta – duhovne replike svijeta, nudi posmatraču mogućnost smirivanja duha i uvođenja u stanje meditacije. Digitalne, binarne crno-bijele grafike, umjetnica je animirala stvarajući eksperimentalni film začuđujuće ljepote. Grafički prikazi se u filmu transformišu jedan u drugi, apstraktni oblici postaju asocijativni, pretvaraju se u nogu, lice, mjesec, ćeliju, i tako u krug - zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić u katalogu koji prati ovu izložbu.

Kako je ranije najavljeno, postavka umjetnice koju je premijerno vidjela cetinjska publika u Ateljeu "Dado" sredinom decembra, posebno je prilagođena izložbenom prostoru u Podgorici.

Katarina Švabić rođena je 1975. godine. Pohađala je Srednju školu za industrijsko oblikovanje i dizajn u Beogradu i studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, gdje je i magistrirala. Bavi se novim tehnologijama koje se reflektuju kroz različite radove - od crtanja, slikanja, digitalne štampe i animacije, grafičkog dizajna, skulpture, land art-a, do produktivnog dizajna, performansa, muzike i zvuka. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i neformalne grupe umjetnika "Shift" (sada "Kombinat"). Aktivni je učesnik projekata i istraživanja od 1998. godine, eksperimentišući sa land art-om, zvukom i novim medijima. Na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici angažovana je od njegovog osnivanja, 2006. godine, kao profesor interdisciplinarnih vizuelnih umjetnosti. Učesnik je više samostalnih i grupnih izložbi, rezidencijalnih programa i radionica. Živi i radi u Podgorici.

Postavka u galerijskom prostoru Centra savremene umjetnosti na Kruševcu može se pogledati do kraja marta.

Portal Analitika