Scena

"Pogled-Ogled/grafičko oblikovanje knjige i plakata" u Galeriji "Centar"

Izložba grafičkog dizajna pod nazivom "Pogled-Ogled/grafičko oblikovanje knjige i plakata" biće otvorena večeras otvorena u Galeriji "Centar" u Podgorici, u 19 časova.
"Pogled-Ogled/grafičko oblikovanje knjige i plakata" u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

Otvoriće je autorka izložbe istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, koja je za ovu priliku izdvojila četrdesetak radova - rješenja grafičkog oblikovanja knjige i plakata 23 crnogorska grafička dizajnera. To su: Brigita Antoni, Dejan Batrićević, Bojana Bogavac, Slađana Balić Bogdanović, Zdravko Beli Delibašić, Srđa Dragović, Roman Đuranović, Sandra Đurović, Mišo Joskić, Ana Knežević, Nikola Latković, Ana Matić, Nevena Matijević, Darko Mijušković, Suzana Pajović, Irena Lagator Pejović, Snežana Pupović Karović, Nikola Bada Radonjić, Irena Rakčević, Radoje Rakočević, Branka Vujović, Petar Vujović i Adela Zejnilović, koja je ujedno i autorka kataloga izložbe.

- Teoretičar Norbert Bolz smatra da ko god želi da odgovori na Kantovo pitanje "Što je čovjek", moraće da proučava dizajn. Jer, kako je to kazao Đile Dorfles, grafički dizajn predstavlja jednu od najznačajnijih metoda masovne komunikacije... Pomjeranje tradicionalnih rješenja u dvije discipline grafičkog dizajna - grafičko oblikovanje knjige i plakat - prezentovaće se na izložbi "Pogled-Ogled", a postavka je inicirana i činjenicom da uspješne firme sve više angažuju dizajnere u kreiranju identiteta, o čemu se nije moglo govoriti prije dvije decenije. Na izložbi koja i naslovom sugeriše da su selektirani radovi umjetnika za koje je umjetnost proces, i to je onaj koji rementi red, pravila, kako to kaže Julija Kristeva. Zato dugujemo posebnu zahvalnost Centru savremene umjetnosti Cren Gore koji je odlučio da podrži i promoviše grafički dizajn u klasičnom galerijskom prostoru - kazala je juče Nikčević najavljujući postavku koju je kurirala.

Portal Analitika