Scena

"Njegoš i ja" Paola Mađelija ponovo u CNP-u

Predstava "Njegoš i ja", autorski projekat Paola Mađelija, biće večeras i sjutra igrana na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 čas.
"Njegoš i ja" Paola Mađelija ponovo u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Ova priča o rediteljevom intimnom i stvaralački inspirativnom susretu sa velikim crnogorskim pjesnikom i geografsko-kulturološkim prostorom Crne Gore, koprodukcija je Kotor Arta, Crnogorskog narodnog pozorišta i Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" sa Cetinja.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić, scenografiju Hans Georg Šafer, kostimografiju Leo Kulaš, a muziku Ljupčo Konstantinov. Producenti su Janko Ljumović i Slobodan Božović, a u predstavi igraju Karmen Bardak, Aleksandar Radulović, Paolo Mađeli, Maja Pelević i Ljupčo Konstantinov.

- Paolo Mađeli želio je da ulogu njegovog partnera, za koga se ispostavilo da je Danilo Kiš, igra neko ko nije profesionalni glumac. Lik Kiša mi je „legao“ prvo zato što sam veliki ljubitelj njegovih djela, ali sam još veći ljubitelj toga ko je on bio, na koji način je tretirao teme društva i kako se ophodio prema tome. U predstavi se, pored ostalog, bavimo vraćanjem NIN-ove nagrade i cijele afere, kao i njegovim odnosom prema nacionalizmu, s kojim se apsolutno slažem. U tom smislu se pronalazim u većini stvari koje imaju veze sa tim čovjekom – kazala je Maja Pelević o radu na komadu "Njegoš i ja".

Portal Analitika