Scena

O Tinu Ujeviću na nikšićkoj Sceni 213

Poetsko veče pod nazivom "Nikšić i Tin Ujević", čiji autor je Pavle Goranović, biće danas priređeno na Sceni 213 od 20 časova, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
O Tinu Ujeviću na nikšićkoj Sceni 213
Portal AnalitikaIzvor

Gosti večeri biće publicista Vlatko Simunović i glumac Sreto Mitrović koji će govoriti odabrane Ujevićeve stihove.

Pavle Goranović autor je knjige "Tin Ujević i Crna Gora" 2008. godine, čije su teme do sada neistražene prisne veze tog hrvatskog pjesnika i Crne Gore.

- Tin je uticao na crnogorske pisce, što je vidljivo iz brojnih tekstova u crnogorskoj periodici, a Nikšić je odabrao za mjesto izdanja "Auta na korzu" 1932. godine. Knjiga sadrži uvodni esej autora, reprint zbirke "Auto na Korzu", Ujevićeve radove objavljene u crnogorskim časopisima, te bogat izbor tekstova o pjesniku crnogorskih autora objavljenih između 1929. i 2006. godine - navodi se u najavi ovog događaja.

Podsjećamo, Goranović dobitnik je ovogodišnje nagrade "Miroslavljevo jevanđelje" za knjigu pjesama "Grad punog mjeseca". Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i objavio više zbirki poezije. Piše još prozu i književnu kritiku, a posebno se bavi problemima savremenih književnih teorija. Bio je urednik književnog programa međunarodnog festivala Barski ljetopis i umjetnički direktor Ratkovićevih večeri poezije. Član je Crnogorskog P.E.N. centra i sekretar Crnogorskog društva nezavisnih književnika. Urednik je u časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.