Scena

Bečanovićevo "Posljednje poglavlje" u KC "Gavroche"

Film "Posljednje poglavlje" ("The Ascent") koji je režirao Nemanja Bečanović po scenariju Aleksandra Bečanovća, biće sjutra prikazan u Kulturnom centru "Gavroche" od u 21 čas.
Bečanovićevo "Posljednje poglavlje" u KC "Gavroche"
Portal AnalitikaIzvor

Nastao je u koprodukciji Artikulacije iz Podgorice i Arkadene iz Ljubljane, uz podršku crnogorskog Ministarstva kulture. U debitantskom ostvarenju ovog reditelja, premijerno prikazanom u glavnom programu Sarajevo Film Festivala 2011. godine, igraju Amar Selimović, Vlado Jovanovski, Inti Šraj, Varja Đukić, Dejan Ivanić i Ana Vučković, a producenti su Ivan Đurović i Sehad Čekić.

- Film prati pisca Jovana, koji uslijed blokade odlazi na selo, ne bi li inspiraciju pronašao u prirodi. Tamo ga dočekuje porodica koja gotovo i da nema kontakta sa modernom civilizacijom. Kroz atmosferu i saspsens, počinjemo da shvatamo da nije sve baš kao što se čini... Film prožimaju religijske motivi, međutim tema je šira - odnosi se na snagu riječi, snagu priče, koja kad se sudari sa osnovnim ljudskim nagonima, može da proizvede čudne želje i akcije kod ljudi. - navodi se u najavi ovog događaja.

Osim Sarajeva, film je obišao gotovo sve festivale u regionu, a prikazan je i na njemačkom Univerzitetu " Friedrich Schiller" u Jeni, Izmir Film Festivalu u Turskoj i Raindance Festivalu u Londonu, gdje je predstavljen kao film sa najboljim završetkom još of Finčerovog ostvarenja "Seven". Film je naišao na brojne pozitivne kritike, pa se našao i na listi pet najboljih evropskih filmova u 2011. godini, po izboru glavnog urednika "Cineurope", Domenika la Porte.

Iz KC "Gavroche" ističu da je ulaz za ovu projekciju besplatan, ali je zbog ograničenog broja sjedišta potrebno rezervisati kartu putem adrese elektronske pošte: gavrochecenter@gmail.com.

Portal Analitika