NATO

Poruke podrške iz Minhena u ispunjavanju uslova za članstvo u NATO

Velika Britanija, Norveška, Austrija, Njemačka i Sjedinjene Američke Države SAD podržavaju Crnu Goru u ostvarenju punopravnog članstva u NATO-u, saopšteno je u Minhenu na sastancima zvaničnika tih zemalja sa ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić.
Poruke podrške iz Minhena u ispunjavanju uslova za članstvo u NATO
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pejanović Đurišić učestvuje na 51. Minhenskoj konferenciji kao član crnogorske delegacije koju predvodi predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Na marginama Konferencije, Pejanović Đurišić je razgovarala sa Majklom Falonom, ministrom odbrane Velike Britanije.

“Tom prilikom Pejanović Đurišić je podsjetila na do sada sprovedene reforme Crne Gore u sektoru odbrane i bezbjednosti, naglašavajući pozitivnu ulogu koju je Crna Gora imala u regionu. Istakla je da je Crna Gora uvijek bila konstruktivan partner kad god je bilo potrebno osigurati i ojačati stabilnost Balkana”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Majkl Falon je kazao da Crna Gora ima apsolutnu podršku Velike Britanije u daljoj implementaciji započetih reformi sa ciljem ispunjavanja svih potrebnih uslova za članstvo u NATO.

U kontekstu intenzivnog i fokusiranog dijaloga sa NATO partnerima, Pejanović Đurišić je razgovorala sa ministarkom odbrane SR Njemačke Ursulom Von Der Lejen.

Ministarka Von Der Lejen pohvalila je dosadašnji napredak Crne Gore na putu ka NATO i istakla da će Njemačka nastaviti da podržava našu državu u ostvarenju punopravnog članstva. Von Der Lejen i Pejanović Đurišić saglasne su da je bilateralna saradnja dva ministarstva odlična, te da će i ubuduće nastaviti sa dobrom praksom.

Poruke podrške Crnoj Gori na evroatlantskom putu, u razgovoru sa ministarkom Pejanović Đurišić, prenijela je Ine Eriksen Soreide, ministarka odbrane Kraljevine Norveške.

Ona je naglasila namjeru Norveške da i u narednom periodu nastavi da pomaže integracione procese u Crnoj Gori, između ostalog, kroz finansiranje projekata namijenjenih unapređenju kapaciteta sistema odbrane.

U razgovoru sa kolegom iz  Austrije, ministrom odbrane Geraldom Klugom, bilo je riječi o do sada ostvarenoj saradnji, uz pozitivnu ocjenu otvaranja Poglavlja 31 – Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika, za koji je posljednjim Izvještajem EU za 2014. godinu konstatovano ostvarenje daljeg napretka.

Pejanović Đurišić i Klug su ukazali na značaj aktivnosti koje Crna Gora i Austrija realizuju doprinoseći unapređenju saradnje između zemalja Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa pomoćnicom Sekretara za odbranu SAD Elisom Slotkin dogovorene su zajedničke aktivnosti kako u sektoru odbrane, tako i u kontekstu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa porukom da će SAD nastaviti snažno da podržavaju evroatlantske integracije Crne Gore.

Na marginama Minhenske konferencije, ministarka Pejanović Đurišić se srela sa Robom Nikolsonom, ministrom odbrane Kanade, Robertom Pinoti, ministarkom odbrane Italije, Krisom Marfijem, predsjednikom spoljnopolitičkog Podkomiteta za Evropu, Kristijanom Šmitom, članom njemačkog Bundestaga i predsjednikom Atlantskog Saveza Njemačke.

Portal Analitika