Finansije

TURDIU: Regionalnom saradnjom do milion radnih mjesta

Otvaranje milion radnih mjesta, predviđenih strategijom „Jugoistočna Evropa 2020“, trebalo bi da podstakne razvoj ekonomija u sedam država regiona, unaprijedi njihovu konkurentnost i ojača privredne veze radi ostvarivanja ključnog cilja bolje budućnosti za građane, kazao je za Pobjedu zamjenik generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju RCC Gazmend Turdiu.
TURDIU: Regionalnom saradnjom do milion radnih mjesta
Portal AnalitikaIzvor

Primjena strategije, koju su u novembru 2013. godine usaglasile vlade Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Makedonije, prema njegovim riječima, zvanično je počela.

„Otvaranje radnih mjesta nije nešto što se dešava dan za danom. Strategija ,,Jugoistočna Evropa 2020“ odobrena je prije 14 mjeseci i odmah smo počeli da radimo sa vladama regiona kako bi pripremile nacionalne akcione planove. Sada je trenutak kada počinjemo sa njenom primjenom. Tako da, kada govorimo o prethodnih 14 mjeseci, ne mogu reći da smo bili u prilici da otvorimo nova radna mjesta. Volio bih da mogu, ali to nije realno“, kazao je on.

Prema njegovim riječima poslovi su povezani sa političkom i ekonomskom situacijom, i ono što rade jeste da ,,poguraju“ ekonomije u regionu, pojedinačno i kao cjeline.

“Da bi se otvarala nova radna mjesta potrebne su velike investicije, kojih nema u regionu. To će biti kombinacija novca koji dolazi iz nacionalnih budžeta i predpristupnih fondova. Evropska komisija planira da uloži 11 milijardi eura u region krot drugu komponentu Instrumenta za predpristupnu pomoć. Crna Gora će iz ovog programa dobiti 270,5 miliona eura do 2020. godine. Takođe, Crna Gora će imati pristup ukupnim sredstvima od oko 2,96 milijrdi eura iz multicountry fonda, ali će konačna cifra koju će moći da povuče zavisiti od učinka u čitavom procesu”, naveo je Turdiu.

On je precizirao da je region od 2008. izgubio oko 800.000 radnih mjesta.

“Brojka od million radnih mjesta, iako djeluje preambiciozno, ustvari predstavlja oporavak od onoga što smo izgubili i dodaje nekih 100.000 mjesta, što nije puno za region kao cjelinu ako se želi načiniti promjena”, konstatovao je Turdiu.   

 
Portal Analitika