Finansije

MasterIndex Crna Gora istraživanje

Svakog dana 33 odsto ispitanika plaća karticama

Učestalost plaćanja platnim karticama dobar je pokazatelj u kojoj mjeri su bezgotovinska plaćanja zaživela na tržištu, zbog čega ohrabruje podatak iz novog MasterIndex Crna Gora istraživanja da je za godinu dana, broj korisnika koji svakog dana plaćaju karticama porastao sa 30 na 33 procenata

Svakog dana 33 odsto ispitanika plaća karticama Foto: Mastercard
Portal AnalitikaIzvor

Kada se posmatra tip platnog proizvoda koji se nalazi u novčanicima ispitanika, kao i prethodnih godina najviše je debitnih kartica, koje posjeduje čak 87 odsto ispitanika, dok svaki četvrti ispitanik (26%) posjeduje kreditnu karticu. 

Platne kartice se najčešće koriste za kupovine u supermarketima (59%), prodavnicama odjeće i obuće (44%), i na benzinskim pumpama (40%). 

S druge strane, pijace (22%) i sva taksi vozila (21%) najčešće su pominjana lokacija na kojima bi ispitanici željeli da plaćaju karticama, što je još jedan pokazatelj navike bezgotovinskih plaćanja koju korisnici u Crnoj Gori stiču.

Razlog za često korišćenje platnih kartica leži prije svega u jednostavnosti i praktičnosti koju ova platna metoda nosi, što je istaklo 26 odsto ispitanika, dok još 20 odsto njih cijeni stalni pristup sredstvima na računu. Ono što bi dodatno podstaklo korišćenje platnih kartica su popusti kod određenih trgovaca, što je izjavilo 52 odsto ispitanika, a interesantno je da je za 45 odsto ispitanika šira prihvatna mreža faktor koji podstiče korišćenje.

„MasterIndex Crna Gora istaživanje je pokazalo ono što svi mi kao pojedinci vidimo – bezgotovinska plaćanja, prije svega kartice, sastavni su dio naše svakodnevice. Uz podatak da su plaćanja karticama i mobilnim novčanicima prvi izbor čak i za plaćanja manjih iznosa do 40 eura, sa 55 odsto ispitanika koji su to rekli naspram 40 odsto koji se odlučuju za gotovinu, digitalno opredjeljenje građana potvrđuje i informacija da su prvi put, mobilni novčanici razlog zašto se građani opredjeljuju da koriste kartična plaćanja. Građani već prepoznaju da je budućnost digitalna i mi ćemo nastaviti sa implementacijom savremenih platnih i sigurnosnih tehnologija na tržištu Crne Gore kako bismo omogućili pojedincima, biznisima i javnom sektoru da što bolje iskoriste te digitalne potencijale“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka kompanije Mastercard za tržišta Srbije, BiH i Crne Gore. 

Crnogorci najčešće biraju domaće veb šopove

MasterIndex pokazaju da se 73% ispitanika susrelo sa onlajn plaćanjima i kupovinom. Uglavnom se onlajn plaćanja obavljaju na mjesečnom nivou (28%), dok 12% ispitanika praktikuje da plaća onlajn makar jednom sedmično, što je rast od 7% u odnosu na prošlogodišnje istraživanje. 

Dok je plaćanje gotovinom prilikom dostave prvi izbor platne metode za 53 odsto ispitanika, ohrabrujući pokazatelj navike u pogledu bezgotovinskih plaćanja je podatak da 43 odsto anketiranih bira da plaća onlajn svojom platnom karticom.

Kupovina odjeće, obuće i nakita je i dalje na vrhu liste stvari koje se plaćaju onlajn (51%, 16 procenata više nego prošle godine). Pored toga, ispitanici plaćaju onlineračune (39%, 18 procenata više nego prošle godine) i hranu (29%). Pored nabavke kućnih potrepština, što je opcija koju korisni svaki 5 ispitanik, 21% anketiranih je reklo da plaća proizvode iz kategorija ljepota i zdravlje, dok još 19% njih kaže da plaća karticama za usluge putovanja.

Domaće veb prodavnice su i dalje češća šoping adresa od inostranih onlajn šopova (37% naspram 17% ispitanika). Na kraju, 18 odsto anketiranih je istaklo da kupuje putem društvenih mreža, Instagrama i Fejsbuka, a jedna desetina ispitanika nema preferencije.

# # #

O studiji MasterIndex

MasterIndex Crna Gora istraživanje je tradicionalno godišnje ispitivanje navika i potreba aktivnih korisnika platnih kartica u Crnoj Gori. Istraživanje se sprovodi svake godine od 2018. godine i obavljeno je na reprezentativnom uzorku građana iz cijele Crne Gore starijih od 18 godina.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
x xxx32_neregistrovani
26.06.2023. 20:32

ja bih plaćao svakog dana, no nemam toliko para.

1
0