Finansije

MF: Obveznice i autoput ključni izazovi u 2015.

Crna Gora je, u prethodnoj godini, zabilježila blagi oporavak ekonomije, a napredak je naročito uočen u poslijednjem kvartalu, navedeno je u Zimskom izvještaju Evropske komisije.
MF: Obveznice i autoput ključni izazovi u 2015.
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno Portalu Analitika iz PR službe Ministarstva finansija, u pomenutom dokumentu se navodi da je u prvih 11 mjeseci 2014. godine budžetski deficit poboljšan za 0,7% BDP-a, u poređenju sa 3,7% u prethodnoj godini, a smanjenje fiskalnog jaza je podstaknuto rastom na prihodnoj strani.

- Takođe, pozitivan impuls u daljem razvoju ove godine daće intenziviranje rada na dva velika projekta: turističkim rizortima „Porto Novi“ i „Luštica“, kao i početak radova na prvoj dionici autoputa Bar – Boljari, koji, shodno zapažanjima Evropske komisije, može postati glavni generator rasta u narednim godinama. Ocijenjeno je i da će ulazak tri nove banke u tekućoj godini, uticati na poboljšanje kreditnog snadbijevanja preduzeća – navodi se u saopštenju.

Ključni izazovi privrede u pogledu održivosti javnih finansija, prema mišljenju Evropske komisije, u narednom periodu, biće emitovanje euroobveznica i finansiranje autoputa.

 

Portal Analitika