Scena

CSO izvodi remek-djela XX vijeka na sceni CNP-a

Crnogorski simfonijski orkestar prirediće sjutra koncert posvećen remek-djelima muzike XX vijeka, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, od 20 časova.
CSO izvodi remek-djela XX vijeka na sceni CNP-a
Portal AnalitikaIzvor

Pod upravom maestra Grigorija Kraska ansambl će izvesti Koncert za violinu i orkestar br. 1 u a-molu Dmitrija Šostakoviča i Bolero Morisa Ravela.

Solističku dionicu u Šostakovičevom djelu tumačiće ruska violinistkinja Irina Krasko, koju je publika već upoznala kao solistu i ranije članicu naših simfoničara i ansambla Crnogorski gudači.

Irina Krasko započela je muzičko obrazovanje na Centralnoj specijalnoj muzičkoj školi u Moskvi, a studirala je i diplomirala violinu na Moskovskom državnom konzervatorijumu "Čajkovski". Dobitnica je brojnih nagrada na takmičenjima širom Rusije. Nastupala je sa simfonijskim orkestrima u Moskvi, kao i sa brojnim kamernim sastavima, učestvujući u premijernim izvođenjima i snimanjima djela savremenih autora. Koncertirala je širom Evrope, u Aziji, SAD i Kanadi.

Grigorij Krasko rođen je u porodici muzičara, a diplomirao na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Baljšoj teatra primljen je 1974. godine i ubrzo postao koncertmajstor i prvi solista orkestra. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a godinu kasnije postao je vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija. Od sezone 2012/2013. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Iz Muzičkog centra Crne Gore najavljuju da će CSO nastupiti 30. januara na svečanosti povodom otvaranja Dvorane "Osamnaesti septembar" u Nikšiću, koja će početi u 20 časova.

Portal Analitika