Abiznis

BOJANIĆ: Građanski pokret će se boriti za gubitnike tranzicije

Kao ključni rizik za autoput bih naveo mogućnost zajmodavca, da u slučaju promjene svoje politike, može u svakom momentu prekinuti finansiranje projekta i zatražiti da se odjednom i bez odlaganja- isplati kompletan dug. Ovaj aranžman nema izlaznu strategiju, ako nešto krene u neželjenom pravcu, kaže Bojanić.
BOJANIĆ: Građanski pokret će se boriti za gubitnike tranzicije
Portal AnalitikaIzvor

Nezavisni poslanik i budući visoki funkcioner Građanskog pokreta Mladen Bojanić, kazao je da će se nova politička grupacija Građanski pokret boriti za veća prava gubitnika tranzicije.

„Mislim da je nemoralno gubitnike tranzicije ostaviti same da se bore sa svim nedaćama ili, još gore, tretirati ih kao nekoga ko nije bio sposoban da se snađe u novom vremenu. Vjerujem da su kao građani svjesni svih dosadašnjih lažnih obećanja ove vlasti, pa se nadam da ćemo naći zajednički interes kako bi značajnije mogli uticati na poboljšanje njihovog položaja“, rekao je Bojanić u intervjuu za Portal Analitika.

On je kao najveći izazov za crnogorsku ekonomiju u ovoj godini naveo deficit javnih finansija i blokadu privrednih društava.

„Nažalost, nikako da se oslobodimo ili bar djelimično riješimo probleme koji tište našu ekonomiju već odavno, kao što su deficit javnih finansija, ogroman trgovinski deficit, blokada velikog broja privrednih društava, povećanje nezaposlenosti i slično, tako da svi oni ostaju kao najveći izazovi u tekućoj godini, naveo je Bojanić.bojanic1

ANALITIKA: Kako ocjenjujete ekonomski momenat Crne Gore, imajući u vidu da pet godina nije došlo do povećanja prosječne zarade? Šta je po Vama najveći ekonomski izazov sa kojim će se suočiti Crna Gora u 2015. godini?

BOJANIĆ: Bez obzira na činjenicu da u prethodnih pet godina nijesu zabilježene visoke stope inflacije, životni standard velike većine građana Crne Gore je na sve nižem nivou. Bojim se da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu, jer ne vidim ozbiljnu i dugoročnu strategiju donosilaca najvažnijih ekonomskih odluka. Država mora biti aktivnija, prvenstveno stvaranjem povoljnijeg ekonomskog ambijenta putem pune vladavine prava, kako bi eliminacijom korupcije i vještačkih monopola vratila entuzijam postojećim, a naročito novim preduzetnicima koji žele da se uključe na tržište tako što će donijeti nove ideje i projekte.

Nažalost, nikako da se oslobodimo ili bar djelimično riješimo probleme koji tište našu ekonomiju već odavno, kao što su deficit javnih finansija, ogroman trgovinski deficit, blokada velikog broja privrednih društava, povećanje nezaposlenosti i slično, tako da svi oni ostaju kao najveći izazovi u tekućoj godini.

ANALITIKA: Ranije ste saopštili da ste protiv ovakvog aranžmana u vezi izgradnje autoputa i objasnili zašto. Da li je tačan utisak da u Podgorici i na primorju ima manje razumijevanja za izgradnju autoputa, nego recimo na sjeveru? Šta Vi predlažete u vezi autoputa? Da li Crnoj Gori prijeti dužničko ropstvo?

BOJANIĆ: Prirodno je da za izgradnju autoputa postoji veće interesovanje na sjeveru, nego u ostalim krajevima. Ono što me najviše brine kod ovakvog ugovora o izgradnji autoputa su finansijski rizici kao što su konačna cijena projekta, uticaj visine duga na javne finansije,  mogućnost redovne otplate kredita, neizvjesnost finansiranja ostalih dionica, valutni rizik, a kao ključni rizik bih naveo mogućnost zajmodavca da u slučaju promjene svoje politike može u svakom momentu prekinuti finansiranje projekta i zatražiti da se odjednom i bez odlaganja isplati kompletan dug. Ovaj aranžman nema izlaznu strategiju ako nešto krene u neželjenom pravcu.bojanic2

Naša ekonomska politika će sve više zavisiti od procjene kreditora da li naše finansije mogu da trpe nove kredite. Kreditni rejting nam je već smanjen i za očekivati je da kamate budu veće za nova zaduženja. Naš najveći problem je u tome što smo loše iskoristili dosadašnja zaduženja, odnosno gotovo sav novac otišao je u javnu potrošnju i za pokrivanje gubitaka tzv. strateških investitora. Svako novo zaduženje je korak bliže dužničkom ropstvu. Novo zaduživanje zbog vraćanja starih kredita vodi u dužničku spiralu iz koje se teško izvući.

ANALITIKA: Poslanici su se tokom protekle tri godine najviše bavili problemima radnika iz metalske industrije koji imaju relativno visoka primanja. Zašto se parlament, nije bavio recimo obespravljenim radnicima iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti gdje je plata upola manja od državnog prosjeka, gdje se radnici ne osiguravaju i gdje imaju jako malo prava?

BOJANIĆ: Saglasan sam sa takvim stavom, i Vlada i parlament su se najviše bavili problemima radnika iz metalske struke. Jedini razlog zašto je bilo tako, vidim u činjenici da su radnici metalske struke bili najuporniji i najradikalniji u svojim protestima, pa je to očigledno imalo i presudan uticaj da smo se najviše bavili njihovim problemima. Nažalost,  prava zaposlenih u mnogim drugim sektorima su u najmanju ruku na istom nivou ili još gora, pa se sa dužnom pažnjom moramo i njima baviti, bez obzira da li ima protesta ili ne.

ANALITIKA: Kao ugledni ekonomista, šta mislite o predlogu da se neplaćanje doprinosa tretira kao krivično djelo? Da li Vi dijelite utisak da je Vlada teret krize više svalila na teret siromašnih nego na bogate?

BOJANIĆ: Tretiranje neplaćanja doprinosa kao krivično djelo je veoma osjetljivo pitanje. Da u Crnoj Gori postoji puna vladavina prava, odnosno da se pravna regulativa sprovodi neselektivno, dao bih podršku takvom rješenju. Međutim, znajući da zakon nije isti za sve u Crnoj Gori, onda je za očekivati da se i ta norma selektivno primjenjuje. Bojim se da će se to pretvoriti u još jedan vid pritiska na pojedince, odnosno samo obeshrabriti one koji žele da se oprobaju na tržištu. bojanic3

Nemam dilemu da je teret krize najviše pogodio najsiromašnije strukture stanovništva i pored upornog insistiranja Vlade da stvari prikaže drugačije. Dovoljno je pogledati visine prosječnih penzija i zarada, uporediti ih sa potrošačkom korpom i zaključak se jasno nameće. Velika većina građana ima problema da obezbijedi sredstva za pristojan život.
ANALITIKA: U tek formiranom Građanskom pokretu, Vi ćete zauzeti jednu od značajnih funkcija. Kakva će biti profilacija Pokreta, što se tiče ekonomije?

BOJANIĆ: Zalažemo se za kreiranje ekonomije jednakih šansi za sve učesnike, da njihova uspješnost na tržištu zavisi isključivo od sposobnosti, uloženog truda i spremnosti da se preuzmu rizici preduzetništva, a ne od činjenice da li vam je neko iz vlasti blizak ili ste sa njim u poslovnom odnosu, javnom ili tajnom, svejedno.

ANALITIKA: Postoji li partija u Crnoj Gori koja će se boriti za prava gubitnika tranzicije? Da li će se Građanski pokret boriti za njihova prava?

BOJANIĆ: Mislim da je nemoralno gubitnike tranzicije ostaviti same da se bore sa svim nedaćama ili, još gore, tretirati ih kao nekoga ko nije bio sposoban da se snađe u novom vremenu. Vjerujem da su kao građani svjesni svih dosadašnjih lažnih obećanja ove vlasti, pa se nadam da ćemo naći zajednički interes kako bi značajnije mogli uticati na poboljšanje njihovog položaja.

 

Predrag ZEČEVIĆ

Portal Analitika