Scena

CSO i solisti donose operske arije u CSO

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2015. godini biće večeras priređen na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20 časova.
CSO i solisti donose operske arije u CSO
Portal AnalitikaIzvor

Pod upravom gostujućeg dirigenta Miroslava Homena na koncertu će nastupiti solisti Aleksandra Vojvodić-Jovović (sopran), Diana Floršic (mecosopran), Tamara Nikezić (alt) i Ljubodrag Begović (bariton).

Na programu su arije iz opera „Trubadur“, „Travijata“ i „Bal pod maskama“ Đuzepea Verdija, „Toska“ i „Đani Skiki“ Đakoma Pučinija, „Seviljski berberin“ Đoakina Rosinija, „Karmen“ Žorža Bizea, „Seosko viteštvo“ Pjetra Maskanjija, duet iz „Lakme“ Lea Delibe, dva stava iz svite „Per Gint“ Edvarda Griga, dva preludija iz opere „Karmen“ i Slovenska igra broj 8 Antonjina Dvoržaka.

Miroslav Homen, rođen 1940. u Dubrovniku, srednje obrazovanje stekao je Klasičnoj gimnaziji i Srednjoj muzičkoj školi u Kotoru. Studirao je kompoziciju i diplomirao na odsjeku za dirigovanje 1966. na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Gotovo tri decenije bio je dirigent Sarajevske opere i baleta, a u jednom periodu i direktor Sarajevske opere i Sarajevske filharmonije. Kao operski i simfonijski dirigent, gostovao je u mnogim zemljama Evrope. Od 1962. do 1991. godine bio je umjetnički vođa hora „Slobodan Princip Seljo“ u Sarajevu. Utemeljio je kamerni hor Muzičke omladine BiH i hor Hrvatskog kulturnog umjetničkog društva „Napredak“ u Kotoru. Dugogodišnju pedagošku djelatnost vezao je za Muzičku akademiju u Sarajevu, a posljednjih nekoliko godina angažovan je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 1992. godine bio je šef dirigent, a zatim i upravnik opere Hrvatskog narodnog kazališta „Ivana pl. Zajca“ u Rijeci. Stalni je gost dirigent Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Osnivač je i umjetnički vođa mješovitog hora HNK-a u Puli.

Aleksandra Vojvodić-Jovović diplomirala je pedagogiju na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, gdje je i magistrirarla u  klasi mr Aleksandre Ristić. Radila je kao profesorica na predmetima solfeđo, teorija muzike, zatim solo pjevanja u Muzičkoj školi „Andre Navara“ u Podgorici, i bila dirigentkinja hora Niže muzičke škole u Baru. Sada je direktor ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru i profesorica solo pjevanja.

Diana Floršic rođena je u Beogradu, gdje je diplomirala solo pjevanje 2011. godine na Akademiji lepih umetnosti. Specijalističke studije završila je dvije godine kasnije na Akademiji lijepih umetnosti u Plovdivu. Nastupala je kao solistkinja mnogih horova, a od 2012. godine je solistkinja hora „International Belgrade Singers“. Tokom studija održala je veliki broj koncerata i resitala širom Srbije, Crne Gore i Bugarske. Dobitnica je nagrada na domaćim i međunarodnim  takmičenjima.

Tamara Nikezić diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je tokom 2002. godine nastupa u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu. Usavršavala se kod Đurđevke Čakarević i Leandre Overman, a sada je i stalna članica beogradske Opere Narodnog pozorišta.

Ljubodrag Begović diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Zvonimira Krnetića. Usavršavao se kod Oktavijana Enigareskua, Milke Stojanović, Klaudija del Monaka, Živana Saramandića i Nikole Mitića. Nastupao je u Italiji, Grčkoj, na Kipru, u Mađarskoj, Rumuniji i širom regiona, a ostvario je i veliki broj operskih uloga. Stalni je član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu od 1987. godine.

Portal Analitika