Scena

Ognjen Spahić i Stefan Bošković pred publikom u Budvi

Književno veče na kome će budvanskoj publici biti predstavljeni aktuelni naslovi Ognjena Spahića i Stefana Boškovića, biće sjutra priređeno u Casper baru u Budvi, od 20:30 časova.
Ognjen Spahić i Stefan Bošković pred publikom u Budvi
Portal AnalitikaIzvor

Dvojica već renomiranih mladih crnogorskih stvaralaca ovom prilikom će govoriti o književnosti, čitati prozne odlomke i odgovarati na pitanja publike.

Ognjen Spahić objavio je tri zbirke priča: „Sve to“ (2001), „Zimska potraga“ (2007) i „Glava puna radosti“ (2014). Njegovom debitantskom romanu „Hansenova djeca“ pripala je nagrada Meša Selimović za najbolji roman objavljen u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji u 2005. godini, koji je potom preveden na skoro sve važnije evropske jezike. Spahić je jedan od ovogodišnjih laureata Evropske nagrade za književnost za najperspektivnije mlade pisce Evrope, čime će njegova djela dalje biti promovisana u više evropskih zemalja. Trenutno priprema novi roman, koji bi trebalo da bude objavljen na jesen. Živi i piše u Podgorici.

Kratki roman „Šamaranje“ (2013) Stefana Boškovića, koji je nedavno reizdala izdavačka kuća Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, prošle godine osvojio je drugu nagradu za najbolji debitantski roman na konkursu Pobjede. Kao dramaturg i suosnivač Alternativne teatarske aktivne kompanije - ATAK, aktivan je na alternativnoj teatarskoj sceni Crne Gore. Njegov dramski tekst „Komad“ nedavno je ima praizvođenje u Podgorici. Piše scenarije za dokumentarne i kratke igrane filmove, u kojim povremeno i glumi.

Ovaj književni soare priređuje Nevladina organizacija Agora, pod pokroviteljstvom Opštine Budva.

Portal Analitika