Scena

NORDI: CSO je kvalitetan orkestar pun entuzijazma koji će biti sve bolji

Prvi put sam u Podgorici i zaista mi se dopada što sam ovdje. Orkestar je veoma dobar. Volim što sam svirao sa njima, jer je kvalitet njihove interpretacije veoma visok i ujedno pun entuzijazma, kazao je za Portal Analitika italijanski violinista Domeniko Nordi.
NORDI: CSO je kvalitetan orkestar pun entuzijazma koji će biti sve bolji
Portal AnalitikaIzvor

Najavljivan kao jedno od najznačajnjih imena među gostima osme sezone Crnogorskog simfonijskog orkestra, on je sinoć zadivio publiku izuzetno emotivnim izvođenjem solo dionica u sva četiri koncerta „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija.

- Koliko znam, imali ste ranije orkestar vaše radio-televizije, jer sam i za njih čuo. U CSO, muzičari sviraju na izuzetno visokom nivou. Takođe, i prostor u kome sam izveo koncert je lijep: nije prevelik, pa vam je publika blizu i zato je pravo zadovoljstvo svirati ovdje. Uistinu, zvučalo je malo drugačije zbog vlažnog vremena i nije sve bilo baš savršeno... No, orkestar je bio dobar. Članovi su mladi, pa pošto su sada tako nevjerovatno dobri, vremenom će, sasvim sigurno, biti još bolji – precizira naš sagovornik, koji je raskoš svog talenta i tehnike potvrdio i izvođenjem prvog stava Prokofijeve Sonate za violinu op. 115.

Nordi ima još riječi hvale za gudače Crnogorskog simfonijskog orkestra sa kojima je nastupio u Crnogorskom narodnom pozorištu.

- Po sastavu je mlad, sa dosta ženskih članova i mogu vam reći da je kod njih dugo pristuna tradicija sviranja na gudačkim instrumentima. Oni to jako dobro izvode. Prosto traže da se uzdignu iznad nivoa na kome su sada i potpuno su koncentrisani na ono što rade. To što su tako kvalitetni, nije bilo iznenađenje za mene. Dobio sam sa više strana potvrde da je ovaj orkestar dobar i prepun talenata – istakao je on.

0512koncert1I, zaista, sinoć je na sceni (možda prvi put do sada) bilo više dama, što CSO na neki način izdvaja u odnosu na slične orkestre. Takođe, u odnosu na izvođenje istih djela na otvaranju Don Brankovih dana muzike u okviru ovogodišnjeg Kotor Arta, kada je solista bio Stefan Milenković, orkestar je pred publikom pokazao mnogo više. To su potvrdili i izvođenjem još tri djela u drugom dijelu koncerta: predludija za prvi čin „Travijate“ i uvertire „Sicilijansko večernje“ Đuzepea Verdija, i uvertire „Viljem Tel“ Đoakina Rosinija.

Na kraju, našeg sagovornika smo pitali kada bi ponovo mogli da ga očekujemo u Crnoj Gori i sa kakvim programom - tim prije što naredne sezone možemo očekivati i najsavremeniju koncertnu salu u novoj zgradi Muzičkog centra Crne Gore.

- Bilo bi to ogromno zadovoljstvo za mene, tim prije što moj repertoar ne čini muzika baroka. A mislim da se to moglo čuti i večeras na koncertu – da nisam „barokni violinista“. Obožavam da sviram, naročito ona djela koja zahtijevaju veliku produkcijsku podršku. Barok je, da tako kažem, „premali“ za mene. Iz Venecije sam i svakako da sam uživao izvodeći „Četiri godišnja doba“. Uostalom, svrha muzike je da u njoj uživamo, a ne u stilu i tehnici kojima će djelo biti izvedno. Moj uobičajeni repertoar čine remek-djela dvadesetog i dijelom devetnaestog vijeka, pa bih volio da na narednom koncertu izvodim takvo djelo. Ali, može i kompozicija nekog italijanskog autora, što da ne? U svakom slučaju, to bi za mene bilo veliko zadovoljstvo i nadam se da će se to i desiti – najavljuje Nordi.

Naredni koncert Crnogorski simfonijski koncert će prirediće 17. decembra, a gost solista i ujedno dirigent biće poznati ruski violončelista Denis Šapovalov, već poznat publici širom Crne Gore.

K.J.

Foto: MCCG/Dalibor Ševaljević

Portal Analitika