Scena

Instalacija "Sadržaj za druge" u Ateljeu "Dado"

Instalacija „Sadržaj za druge“ makedonskog umjetnika Goca Nanevskog biće od danas izložena u galeriji Atelje „Dado“ na Cetinju od 19 časova.
Instalacija "Sadržaj za druge" u Ateljeu "Dado"
Portal AnalitikaIzvor

Nanevski će u istom prostoru sjutra od 11 časova predstaviti svoj rad, koji će publika moći da pogleda do 15. decembra.

- Najnovija instalacija Nanevskog fokusirana je na fluidni identitet objekta, kao i preispitivanje ideje promjene funkcije nekih od predmeta koji nas okružuju. Tokom ovog procesa, objekti koje umjetnik slučajno pronalazi, izvlače se iz svog prirodnog ili svakidašnjeg okruženja i lišavaju svoje osnovne funkcije (hiruški instrumenti iz poljske vojne bolnice); na ovaj način, oni dobijaju posve novo značenje uz pomoć umjetničkih sredstava, u ovom slučaju digitalnom obradom fotografija od strane autora... Ovaj projekat može se shvatiti i kao jedna vrsta preispitivanja ideje promjene. U svijetu opsjednutom vizuelnim narativima, gdje kontekst dolazi prije kategorije, čina umjetničkog odgovora na svakodnevne događaje, okruženje dobija svoju novu formu i sadržaj kojima ne smetaju spoljne interpretacije i koji nude svoj sopstveni svijet realnosti – zapisala je istoričarka umjetnosti Bojana Janeva-Šemova u katalogu koja prati ovu instalaciju.

Goce Nanevski rođen je u Skoplju 1974. godine. Diplomirao je i magistrirao na odsjeku za skulpturu Fakulteta likovnih umetnosti u Skoplju. Angažovan je kao vanredni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Sveti Ćiril i Metodije u Skoplju, na odsjeku za vajanje, vajarske tehnike i crtanje. Dobitnik je više nagrada u Makedoniji za skulpturu i izložbu. Samostalno je izlagao u Skoplju, Banjaluci, Njujorku, Sarajevu, Veneciji, Nikšiću, Plovdivu, Gostivaru i Velesu, a njegovi radovi na kolektivnim izložbama vidjela je i publika u Napulju, Kairu, Briselu, Gornjem Milanovcu, Bitolju, Kumanovu, Kaldas Da Rainji, Varni, Toreš Vedrašu, Los Anđelesu, Ksantiju, Trstu, Galičniku, Kosjeriću, Samotraki, Konstanti, Strumici i Prilepu.

Portal Analitika