Scena

Dodjela nagrada Grad teatra Krivokapiću i Oru

Ovogodišnje nagrade festivala Grad teatar glumcu Miodragu Krivokapiću i izraelskom piscu Amiru Oru biće uručene ovim umjetnicima tokom Novembarskih dana Budve, koji će večeras početi susretom sa glumcem Vojinom Ćetkovićem.
Dodjela nagrada Grad teatra Krivokapiću i Oru
Portal AnalitikaIzvor

U okviru ciklusa Razgovor sa glumcem, publika u Budvi večeras će imati priliku da čuje i susretne se sa poznatim beogradskim glumcem, u Akademiji znanja od 18 časova. Razgovor će voditi Nina Smailagić.

Nagrada za dramsko stvaralaštvo Grad teatar biće sjutra dodijeljena Krivokapiću na Svečanoj sjednici Opštine Budva, a zatim će u Akademiji znanja od 18 časova razgovor sa Miodragom Krivokapićem voditi Milena Lubarda-Marojević. Podsjećamo, u obrazloženju Žirija koji su činili glumac Mladen Nelević, teatrolog Jasen Boko i dramaturškinja Jelena Kajgo, koja je i predsjedavala, navodi se da je Krivokapić „svojom markantnom scenskom pojavom i širokim dijapazonom glumačkih sredstava, obilježio čitav jedan plodan period jugoslovenskog, a potom srpskog, pozorišta i filma“.

- U svojoj veoma bogatoj glumačkoj karijeri odigrao je veliki broj naslovnih uloga, poput Otela, Lira, Ibija, a publika budvanskog festivala pamtiće ga po ostvarenjima u predstavama „Čekajući Godoa“ Harisa Pašovića, „Karolina Nojber“ i „Banović Strahinja“ u režiji Nikite Milivojevića, i „Ogovaranje“ u režiji Ljubiše Ristića. Svojim sjajnim kreacijama u ovim predstavama, Krivokapić je ostavio trajan trag i dao značajan doprinos razvoju i renomeu Grada teatra – stoji u obrazloženju.

Povodom nagrade Stefan Mitrov Ljubiša za književno stvaralaštvo, izraelski pjesnik Amir Or biće u nedjelju gost Akademije znanja od 18 časova, a sa njim će razgovarati Vida Ognjenović.

Žiri u kome su, osim Ognjenović, bili David Albahari i Božo Koprivica, u svojoj odluci navodi:

- Amir Or svojom poezijom zapravo neprestano odgovara na surovi izazov neiskazivog koji često zaustavlja poetski zamah i prebacuje ga na ustaljeni kolosek. Or nije pred tom preprekom ni zbunjen ni malodušan. Naprotiv, kao da je sebi za cilj postavio ne samo ispitivanje mogućnosti otpora, već i potpuno savladavanje te apstraktne, ali prihvaćene granice... Vrhunsko rukovanje energijom jezičke bravure jeste pjesnička majstorija Amira Ora.

Portal Analitika