Scena

Filmovi Roberta Redforda u DODEST-u

Filmom „Svi predsjednikovi ljudi“ iz 1976. godine, biće večeras otvoren ciklus filmova Roberta Redforda u sali DODEST Kulturno-informativnog centra „Budo Tomović“ u 20 časova.
Filmovi Roberta Redforda u DODEST-u
Portal AnalitikaIzvor

Do 20. novembra u istom prostoru i terminu, nakon poznatog ostvarenja sa Redfordom i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, biće prikazani „Obični ljudi“ iz 1980. u kome igraju još Donald Saterland i Mari Tajler Mur, „Pravilo ćutanja“ iz 2012. sa Suzan Sarandon, i „Moja Afrika“ iz 1985. u kojoj je Redfordu partnerka Meril Strip.

Kao jedna od najznačajnijih ličnosti u istoriji američke kinematografije, Robert Redford glumio je u više od 40 filmova, a režirao je desetak. Osvojio je značajan broj nagrada, među kojima su Oskar i Zlatni globus. Tokom 50-godišnje karijere, njegove uloge u filmovima „Veliki Getsbi“, „Žaoka“, „Buč Kasidi i Sandens Kid“, „Istočno od Afrike“, ušle su u filmsku istoriju baš kao i neki od filmova nastali u njegovoj režiji. Osnivač je i mecena Sandens film festivala, posvećen nezavisnom filmu. Ovaj glumac, reditelj i producent Redford ovogodišnji je laureat prestižne Nagrade za životno djelo „Čaplin“, koju dodjeljuje Filmsko društvo Linkoln centra.

Portal Analitika