Scena

Veče Sretena Perovića u Gradskoj kući u Nikšiću

2010perovicok
V
eče sa jednim od najznačajnijih crnogorskih kulturnih stvaralaca, akademikom Sretenom Perovićem, biće večeras priređeno u Gradskoj kući u Nikšiću, od 20 časova.

Veče Sretena Perovića u Gradskoj kući u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorski pjesnik, dramski pisac, književnik i pozorišni kritičar, prevodilac i antologičar rođen je 1932. godine u Podgorici.

Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, gdje je bio predsjednik Književnog kluba studenata Univerziteta u Beogradu. Nakon završenih studija, vratio se u Podgoricu zaposlivši se ubrzo kao profesor književnosti i jezika. Bio je glavni urednik časopisa  Susreti, urednik u Grafičkom zavodu, odgovorni urednik i rukovodilac dnevnog lista Pobjeda.

Autor je četrdesetak knjiga lirike, pozorišne i književne kritike, prevoda i prepjeva makedonske poezije i antologija crnogorske književnosti. Najvažnije njegove pjesničke zbirke su: „Seanse“ (1958), „Prepoznavanje vremena“ (1965), „Gladno oko“ (1975), „Himna južnim vjetrovima“ (1991) i „Put u daleke duše“ (1997). Poezija mu je prevođena na dvadesetak jezika (i za nju je dobio najveće nacionalne nagrade). Nagrađen je prvim Zlatnim perom (1972) na Internacionalnom skupu prevodilaca u Tetovu. Na makedonskom jeziku objavljeno je pet njegovih knjiga poezije u prevodu i prepjevu G. Todorovskog, J. Pavlovskog, P.T. Boškovskog i D. Baševskog. Član je Dukaljanske akadmije nauka i umjetnosti, a ove godine je u Skoplju na Skupštini Makedonske akademije nauka i umjetnosti izabran za člana i ove ugledne nacionalne asocijacije zbog izuzetno značajnog doprinosa u unaprjeđivanju crnogorsko-makedonskih odnosa u umjetnosti.

Veče organizuje Centar za kulturu Nikšić u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unaprjeđenjem kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

 

Portal Analitika