Scena

"Garderober" na Velikoj sceni i predstavljanje "Uvoda u suvremenu teatrologiju"

1210plakatbijenale
P
romocijom knjige „Uvod u suvremenu teatrologiju I i II“ akademika prof. dr Borisa Senkera u Crnogorskom narodnom pozorištu od 18 sati, počeće program sedmog dana Bijelana crnogorskog teatra.

"Garderober" na Velikoj sceni i predstavljanje "Uvoda u suvremenu teatrologiju"
Portal AnalitikaIzvor

Na predstavljanju izdanja zagrebačke kuće Leykam International govoriće prof. dr Darko Lukić, zatim teatrološkinja Nataša Nelević, i urednica izdanja mr Eugenija Ehgartner.

- Prvenstvena namjena knjige „Uvod u suvremenu teatrologiju“ jeste da pruži ciljanoj čitalačkoj publici analitički uvid u savremene pristupe pozorištu u kontekstu savremenih pristupa književnosti s jedne, a izvedbenim umjetnostima s druge strane. Prvobitna namjera autora i izdavača je bila objavljivanje u jednoj knjizi od 180 autorskih kartica. Zbog prilagođavanja građe ciljanoj (prije svega - studentskoj) čitatalačkoj publici, a to je značilo precizno određivanje svih ključnih pojmova i navođenje primjera koji će korisnicima približiti i pojasniti pojedine pristupe pozorištu, opseg knjige znatno je narastao – navodi se u sižeu ove knjige.

1210garderoberPredstava „Garderober“ Ronalda Harvuda u režiji Veljka Mićunovića biće izvedena na Velikoj sceni nacionalnog teatra od 21 čas. Ova produkcija Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora dio je Selekcije plus na ovogodišnjem Bijenalu crnogorskog teatra.

Tekst je preveo Vladimir Kralj, teksta su priredili Veljko Mićunović i Slobodan Obradović, jezičku adaptaciju uradila je Metka Damjan, a damaturg je Vili Ravnjak. Scenu je osmislio Hans Georg Šafer, kostime Suzana Rengao, dizajn svjetla Veljko Mićunović i Hans Georg Šafer, lektorica je Metka Damjan, autorka dizajna maske Mirjana Đorđević, dok je muziku takođe izabrao reditelj. U predstavi igraju: Ivo Ban, Ksenija Mišić, Vladimir Vlaškalić, Maša Žilavec, Mirjana Šajinović, Viktor Meglič i Davor Herga.

- Predstava „Garderober“

Ronalda Harvuda

i

Veljka Mićunovića

bavi se pitanjima teatra, glumljenja, sujete autora, odnosa prema publici, ali i njihovim ličnim odnosima, prijateljskim, emotivnim. U vezi sa time, fino se ulazi i u domen slikanja relacija između umjetnosti i života, stvarnog i glumljenog, što konačno dovodi do zamagljivanja granica između stvarnosti i pozorišta.

Mićunovićev

rediteljski rukopis karakteriše fina stilizacija, svedenost sredstava, funkcionalna statičnost igre, ritualnost pokreta. Svi glumci su sve vrijeme prisutni na sceni, u svečanoj tišini prate razvoj radnje, napete promjene u ponašanju velikog glumca u trenucima fizičke i duhovne onemoćalosti... Ovaj „Garderober“ je elegantna i promišljena oda teatru, riječi i umetnosti igre - navodi se u obrazloženju selektorke

Selekcije plusAne Tasić

.

Portal Analitika