Scena

Debata o Bijenalu i Olbijeva drama "Koza ili ko je Silvija"

1110plakatbijenale
Š
esti dan Bijenala crnogorskog teatra počeće debatom „Što je nama Bijenale? – Socio-kulturni učinak nacionalnog pozorišnog festivala“ u Crnogorskom narodnom pozorištu od 18 časova.

Debata o Bijenalu i Olbijeva drama "Koza ili ko je Silvija"
Portal AnalitikaIzvor

Moderator ovog skupa biće Edin Jašarović.

- Cilj je da debatama animiramo i zainteresovanu pozorišnu javnost i medije, i da aktivnim učešćem ponudimo viziju razvoja nacionalnog pozorišnog festivala, tj. naše različite modele pozorišne produkcije koje emaniraju naše pojedinačne statuse, naš repertoar i naše vizije kako u domenu javnh institucija, tako i u domenu nezavisnih produkcija. Bijenale crnogorskog teatra, kao nacionalni pozorišni festival predstavlja tačku susreta pozorišta koje stvaramo u Crnoj Gori. Njegova kapacitiranost, sadejstvo sa svim akterima pozorišne umjetnosti, i naše vizije razvoja pozorišta u Crnoj Gori predstavljaju osnovne teme debate – ističu iz nacionalnog teatra.

1110kozaFestivalski program nastavlja se izvođenjem predstave „Koza ili ko je Silvija“ Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića na sceni Studio od 20 časova.

U ovoj produkciji CNP-a, koja je dio glavne Selekcije Bijenala crnogorskog teatra, Marunović potpisuje i dizajn scene i izbor muzike, asistent scenskog dizajna je Ivanka Vana Prelević, saradnik na kostimografiji Natalija Vujošević, a dizajn svjetla su uradili Mirko Radonjić i Mili Malović. Uloge tumače Marko Baćović, Nada Vukčević, Dejan Ivanić i Emir Ćatović.

- Predstava „Koza ili ko je Silvija“ Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića postiže svoje dejstvo inteligentnim i senzibilnim pozorišnim čitanjem jednog sada već klasičnog dramskog teksta i izborom funkcionalnih konvencionalnih pozorišnih sredstava koji svoju teatralnost ostvaruju bez nasilja pozorišta nad tekstom i u dosluhu sa njim. Konačno, na jedan gotovo eksperimentalan način u ovoj predstavi se uvijek (pa i danas) goruća tema slobodne ljubavi i ironično i bolno objelodanjuje u samom svom značenjskom središtu - navodi Nataša Nelević u obrazloženju za izbor u Selekciju.

 

Portal Analitika