Scena

BIJENALE CG TEATRA: "Čarobnjak" na Velikoj sceni

1010carobnjak
N
agrađivana predstava „Čarobnjak“ Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića i produkciji Narodnog pozorišta iz Sombora biće večeras izvedena na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova, u okviru Selekcije Plus ovogodišnjeg Bijenala crnogorskog teatra.

BIJENALE CG TEATRA: "Čarobnjak" na Velikoj sceni
Portal AnalitikaIzvor

Dramaturg predstave je Branko Dimitrijević, scenograf Miša Keskenović, kostimograf Mirna Ilić, kompozitor Aleksandar Kostić, a u predstavi igraju: Saša Torlaković, Svetozar Cvetković, Radoje Čupić, Tatjana Šanta i Marko Marković.

- Predstava „Čarobnjak“ ispisuje detalje iz života i djela Tomasa Mana, preplićući u sebi biografske činjenice, fiktivne događaje i likove, kao i uopštenije poetsko-filozofske misli o umjetnosti, ali i o smislu ljudskog postojanja. Liješevićev rediteljski pristup određuje svedenost i preciznost znakova, veoma studiozan pristup u radu sa glumcima, antirealizam i deziluzionizam. Glumci slobodno prelaze iz jednog u drugo vrijeme i mjesto dešavanja radnje, kao i iz jednog lika u drugi, bez posebne najave ili očiglednije granice međusobnog odvajanja. Ovi postupci dovode do aktivnijeg učešća gledalaca u procesu nastajanja predstave. To je posebno važno u pogledu izoštravanja njihovog kritičkog stava prema društveno-politički delikatnim pitanjima koja se u predstavi postavljaju – zapisala je Ana Tasić u obrazloženju izbora za Selekciju plus.

Foto: npozoristeso.co.rs

Portal Analitika