Scena

"Prisustvo" Rićka u Galeriji "Art"

1010ricko
I
zložba Slobodanke Rićka Mićunović „Prisustvo, prisebstvo, just... presence“, biće večeras otvorena u podgoričkoj Galeriji „Art“ u 20 sati.

"Prisustvo" Rićka u Galeriji "Art"
Portal AnalitikaIzvor

Biće to osmo samostalno predstavljanje poznate podgoričke umjetnice, o čijem je novom radu zapisano:

- Njena umjetnost je poput haikua, tiha, ali razarajuća – jer dolazi do suštine našega bića, istovremeno nas opominje i uznemirava - i potrđuje onu suštinski tačnu konstataciju da su sve savršene stvari jednostavne, i ako sve jednostavne stvari nijesu savršene. Ona u malom sabira sve, pa njena umjetnost postaje nalik Borhesovom „Alefu“. Jednoj gotovo nevidljivoj tački, izuzetno maloj, a istovremeno beskrajno prostornoj, u kojoj staje sav prostor Vaseljene i sve Vrijeme, od nastanka Sve-mira do danas.

Slobodanka Rićko Mićunović diplomirala je na Kulturološkom fakultetu na Cetinju, i od 1990. godine radi na konzervaciji i restauraciji spomenika kulture u Crnoj Gori i Srbiji. Zaposlena u Gradskom pozorištu u Podgorici kao slikar i dizajner. U okviru pozorišne produkcije radila je kao kostimograf i scenograf u brojnim predstavama. Takođe je radila u televizijskoj produkciji kao kostimograf. Kao dizajner pozorišnog plakata izlagala je na izložbama u okviru Sterijinog pozorja u Novom Sadu. Tokom 2007. godine bila na stručnom usavšavanju u Parizu i postala članica likovne grupe Figurasion Critique iz Francuske, sa kojom izlaže u Parizu, Lionu i Bordou.

Samostalno je izlagala u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, a performanse je izvodila na Morači, u Fabrici „19. decembar“, uz prenos uživo na TV IN-u, u Umjetničkom paviljonu, na jezeru Krupac, u okviru prošlogodišnjeg FIAT-a i Tradicionalne izložbe ULUCG. Predstavljala se i na kolektivnim izložbama u Podgorici, na Cetinju, Herceg Novom, Parizu, Lionu, Bordou, Budvi, Baru i na Lovćenu.

 

Portal Analitika