Scena

Liješevićevi "Očevi" otvaraju Bijenale crnogorskog teatra u CNP-u

0610plakatbijenale
I
zvođenjem „Očevi su grad(ili)“, autorskog projekta Borisa Liješevića, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova, večeras će biti otvorena 62. sezona nacionalnog teatra i ujedno ovogodišnje izdanje Bijenala crnogorskog teatra.

Liješevićevi "Očevi" otvaraju Bijenale crnogorskog teatra u CNP-u
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj komad, jedna od četiri predstave iz programskog segmenta Selekcija, prema ocjeni Nataše Nelević, „donio je posebno uzbuđenje, kako zbog svoje fokusiranosti na lična politička iskustva ljudi koji žive danas i ovdje, tako i zbog oslanjanja na dokumentaristički samoiskaz i postupke verbatim pozorišta: sve ovo nam se samo po sebi činilo nedostajuće i dragocjeno za crnogorsko pozorišna iskustvo“.

- I zaista je ovaj pozorišni koncept rezultirao uspješnom predstavom koja naše „male“, intimne tjeskobe uzbudljivo interpretira kao različite manifestacije konzumerističke histerije koja generiše odricanje od nasljeđa, traumatični etički i ideološki diskontinuitet, gubitak pamćenja i krizu identiteta - navodi se u obrazloženju selektorke ovog segmenta.

0610ocevi
Podsjećamo, dramaturškinja predstave je Stela Mišković, saradnik na tekstu Milena Lubarda - Marojević, kompozitor Aleksandar Kostić, a kostimografkinja Ivanka Vana Prelević. Asistenti dramaturgije su Ivana Dedić i Balša Poček, asistent režije Idriz Đokaj, izvršnu produciju potpisuje Svetlana Sošić, a organizator je Danilo Kovačević. Uloge tumače: Ana Vujošević, Dušan Kovačević, Dragan Račić, Emir Ćatović, Gorana Marković, Gojko Burzanović, Jadranka Mamić, Kristina Stevović, Mišo Obradović, Momo Pićurić, Nada Vukčević, Olivera Vuković, Petar Novaković, Radmila Božović, Srđan Grahovac, Stevan Radusinović, Slobo Marunović, Slavko Kalezić, Zoran Vujović i Žaklina Oštir.

Na nacionalnom pozorišnom festivalu, koji će se na crnogorskim scenama odvijati do 15. oktobra, u izvršnoj produkciji CNP-a, biće izvedeno deset predstava raspoređenih u tri selekcije - Selekcija, Selekcija Plus i Selekcija Off -  kao i jedna predstava u okviru programa Gost Bijenala.

Portal Analitika