Scena

Koncert evropske zvijezde na otvaranju 9. Nikšić Guitar Festivala

0110edink
J
edan od najpoznatijih evropskih izvođača na lauti i klasičnoj gitari Edin Karamazov, nastupiće sjutra u sali Muzičke škole „Dara Čokorilo“ od 20 časova, u okviru 9. Nikšić Guitar Festivala.

Koncert evropske zvijezde na otvaranju 9. Nikšić Guitar Festivala
Portal AnalitikaIzvor

Studirao je lautu kod Smita Hopkinsona na muzičkoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis u Baselu, specijalizirana za ranu muziku. Nastupa s ansamblima kao što su Hesperion, L'Arpeggiata, Hilliard Ensemble, Mala Punica, Kamerni orkestar Orpheus, i s umjetnicima Andreasom Šolom, Marijom-Kristinom Kir, Arijanom Saval i Stingom, sa kojim je snimio album rane muzike „Songs from the Labyrinth“.

- Edin Karamazov prati jedinstvenu umjetničku viziju, kombinujući duh smjelog istraživanja sazadatkom proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lautu. Dobitnik je prestižnih nagrada Edison, Brit Award, Goffredo Petrassi, zatim Premio Cubadisco za najboljeg stranog muzičara na Kubi i nominovan je za Grammy. Cijenjeni savremeni kompozitori Leo Bruver, Dušan Bogdanović i Nikita Koškin napisali su djela za gitaru ili lautu posvećena upravo poznatom hrvatskom umjetniku.

Portal Analitika