Scena

Promocija "Ars librisa" Boba Slovinića u Nikšiću

2809kucank
K
njiga ,,Ars libris“ Slobodana Slovinića biće večeras promovisan u Gradskoj kući u Nikšiću, od 20 časova, u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.

Promocija "Ars librisa" Boba Slovinića u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Ovo djelo poznatog crnogorskog slikara i likovnog kritičara, predstavlja zbir svih tekstova - njih 320 - koje je autor objavljivao kao saradnik rubrike kulture dnevnog lista Vijesti, od oktobra 1999. do decembra 2012. godine.

- Pratio sam i pisao o događanjima iz likovne umjetnosti (samostalne, grupne, kolektivne izložbe) u Podgorici, ali i u drugim crnogorskim gradovima. Putujući, pisao sam o izložbama, salonima i kulturnim manifestacijama iz drugih sredina. Značajan broj tekstova posvećen je umjetničkom radu u ateljeu, a dio je rađen kao sjećanja na poznate stvaraoce. Osim likovne, pisao sam o sadržajima primijenjene umjetnosti, urbanističko-arhitektonskim cijelinama, profanim i sakralnim objektima – kazao je Slovinić o sadržaju svog djela.

Slobodan Bobo Slovinić rođen je 1943. godine u Budvi. Rano dijetinjstvo proveo u Budvi i Kotoru, a srednje obrazovanje stekao na Cetinju i u Titogradu. Diplomirao je 1966. godine na Akademiji za primenjene umjetnosti u Beogradu, na odsjeku unutrašnje arhitekture, u klasi prof. Đorđa Krekića. Boravio je na studijskim putovanjima u Grčkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Iraku, SSSR-u, Španiji. Učestvovao u radu više slikarskih kolonija. Prvi put se predstavio 1961. godine na grupnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu u Podgorici, a tokom studija izlagao je sa prijateljima u kafani „?“ u Beogradu. Prvu samostalnu izložbu priredio 1965. godine u Modernoj galeriji u Podgorici. Do sada imao 50 samostalnih i više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kreirao je više od 400 projekata unutrašnjeg uređenja prostora i drugih projekata od kojih je većina realizovana. Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su Nagrada Oslobođenja Titograda, Zimskog salona, Likovnog salona na Cetinju, Novembarske nagrade Budve i Trinaestojulske nagrade. Član je ULUCG-a i ULUPUCG-a od 1968. godine. Bio profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Objavio knjige: „Pariski zapisi“, „Ujetničke zbirke Centra savremene umjetnosti Crne Gore“ i „Ars libris“. Osim slikarstva i likovne kritike, bavi se enterijerom i dizajnom. Živi i stvara u Podgorici i Budvi.

Program podrške razvoju kulture u Nikšiću pokrenula je Vlada Crne Gore na inicijativu Ministarstva kulture, kao četvorogodišnji projekat koji treba da rezultira unaprjeđenjem kulturnog života Nikšića, grada koji baštini dugu i značajnu kulturnu tradiciju.

Portal Analitika