Scena

Doktorska izložba Ivane Dragutinović-Sokolovski u Galeriji "Centar"

2209sokolovski
I
zložba „Sola Amore“ Ivane Dragutinović - Sokolovski biće sjutra predstavljena od 20 časova u Galeriji „Centar“ u Podgorici, a otvoriće je kustoskinja Milena Durutović.

Doktorska izložba Ivane Dragutinović-Sokolovski u Galeriji "Centar"
Portal AnalitikaIzvor

- Sjedinjeni u nazivu Epštajnove studije (Mihail Epštajn, 1950), „Ljubavlju samo/Sola Amore“ radovi Ivane Sokolovski tematizuju privilegovano poimanje ljubavi, ljubav kao bazičnu emociju koja nadilazi sve ostale. Fragilna materijalnost predmeta od primarne je važnosti za izražavanje željenih aspekata ove teme bez granica. Paučasta vuna, gaza, pliš ili zdjela napunjena vodom, svojim gradivnim, strukturnim  osobinama - mekoćom, providnošću, glatkoćom ili prozirnošću postaju sastavni dio aluzivnog korpusa objekata i ambijentalnih cjelina ove izložbe – zapisala je istoričarka umjetnosti Svetlana Jovičić o radu mlade srpske umjetnice.

Ivana Dragutinović - Sokolovski rođena je 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na slikarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića, gdje je 2003. godine magistrirala. Sada tu pohađa i doktorske umjetničke studije, čiji je dio postavka "Sola Amore".

Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2000. godine, sa statusom samostalnog umjetnika. Od 1996. do 2002. godine bila je stipendistkinja Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Srbije. Dobitnica je Godišnje nagrade za mozaik beogradskog FLU 1998. godine. Tokom 2000. godine studijski je boravila u Centru za internacionanu umjetnost u Parizu.

Od 2008. godine je članica i koordinatorka umjetničkog savjeta Umjetničke kolonije Mileševa u Prijepolju.

Samostalno je izlagala u Beogradu, Prijepolju i Negotinu, a učestvovala je na više od 40 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim radionicama, seminarima, konferencijama i umjetničkim kolonijama.

Portal Analitika